Wedstrijdverslagen: Schuiteman Valley Run 10KM

Zaterdag 20 mei, de dag waarop het moest gebeuren: het lopen van de wedstrijd. De laatste wedstrijd die ik liep was maanden geleden en sinds die tijd heb ik heel wat maandjes stil gezeten. Voor mijn gevoel moest ik dan ook een beetje ‘opnieuw beginnen’ en na weken bij de loopgroep vroeg ik mij heel erg hoe ik het er tijdens een 10k-wedstrijd vanaf zou brengen. Ik loop de dag even met je door..

9.00 | ik word wakker

Niet zoals gepland word ik om 9.00 wakker. De zenuwen deden duidelijk zijn werk en probeerden mij op tijd naast het bed te krijgen. Ik hield het nog tot ongeveer 10.00 vol, toen kon ik de rust helemaal niet meer bewaren en ging ik naar beneden. Daar maakte ik mijn nieuwe loopontbijtje (yoghurt, zoetstof en banaan). Ik maakte me klaar, verder niet heel spannend, en we vertrokken al vroeg richting Veenendaal.

12.00 | de laatste voorbereidingen

Iets na 12.00 kwamen we aan op de bestemming, netjes een uur voor we van start gingen. We zochten nog een toilet op, genoten van de dynamiek om ons heen en liepen alvast een beetje warm. Daarna gingen we toch nog maar een keertje naar het toilet om ons rond 13.00 in het startvak te verzamelen. Daar maakte we nog even een paar foto’s, en om 13.10 gingen we rennen.

13.10 | klaar voor de start, af!

Daar ging het startschot. Ik ben gewend dat je wandelt tot aan de startlijn, maar daar deden deze lopers niet aan. Iedereen ging rennen en ook ik ging gelijk in wedstrijdmodus. Ik wilde rustig beginnen zodat ik zeker wist dat ik het vol ging houden, en hopelijk niet zoveel in hoef te leveren vanwege vermoeidheid (geleerd van de cascaderun). Ik begon niet zo rustig als ik eigenlijk zou willen, maar dat ging eigenlijk verrassend goed! Ik passeerde het 1km-punt met een tijd van net onder de 6 minuten en dat terwijl ik gepland had met een pace van 6’31” te lopen.

Kilometer 2-4

Na de eerste kilometer waren we Veenendaal al uit, en werd de omgeving steeds landelijker. De woonwijken werden ingeruild voor boerderijen en daarna zelfs heel veel bos. De ondergrond wisselde van asfalt naar bospaden en vanaf hier werd de race echt mooi. Normaal kijk ik niet zo om mij heen, maar mijn tempo voelde nog steeds pittig-maar-lekker en ik liep voor op schema. Ik probeerde zo vlak mogelijk te lopen, ik wist dat er een flinke heuvel aan zou komen. Mijn “strijdplan” was dan ook: de eerste 5k rustig lopen, daarna kijken wat je nog over hebt.

Kilometer 4-6

De omgeving was nog steeds mooi, maar de helling begon je nu toch wel te voelen. Je kreeg steeds meer stukjes dat je moest klimmen, maar er waren ook steeds wat vlakke stukken om bij te komen. Maar toen, er kwam een flinke helling dieniet alleen stijl, maar ook heel erg lang was. Bijna een kilometer lang moesten we vechten voor ons leven om bovenaan de heuvel te komen, en stiekem heb ik dan ook af en toe gewandeld. Ik voelde het gelijk, dit ga ik rennend niet volhouden.

Net na het 5km punt kon je water halen. Ik had echter water in mijn belt meegenomen en daar nog niets van gehad. Ik besloot daarom door te lopen en zo geen tijd te verliezen. Mocht het nodig zijn kon ik altijd mijn eigen water pakken. En dus liep ik, vol goede moed, het waterpunt voorbij. Ik rende, ging de bocht door en wat zag ik: een heel stuk naar beneden! Daar werd ik gelukkig van. Ik besloot me niet helemaal te laten gaan, ik wilde namelijk ook nog een beetje bijkomen van de klim.

Kilometer 7-9

Mijn benen voelden heel erg zwaar. Ik heb lang niet meer zo ver gelopen en ook het hoogteverschil was mijn benen onbekend. Hoewel ik hoopte dat ik hier zou kunnen versnellen, zat het er echt niet meer in. Niet vertragen was mijn doel, en daar had ik mijn handen ook wel aan vol. Tot mijn grote vreugde zag ik dat ik nog steeds voor op schema liep, zelfs na het wandelen. Dat gaf mij moed. De wetenschap dat ik gewoon binnen het uur en vijf minuten binnen kon komen hield mij ongelooflijk goed op de been. Ik was er bijna, nog even doorzetten!

Kilometer 9-finish

Bij het zien van het 9km-bordje besefte ik mij dat ik eigenlijk zou moeten versnellen. Nog een klein stukje en ik zou over de finish zijn. Mijn benen waren echter al te moe en ik kon echt niet meer sneller dan ik al deed. En dus liep ik zoals ik de laatste kilometers al liep, in een poging niet te vertraging. Dit was ook pas het moment waarop ik erachter kwam dat mijn telefoon niet met mijn fitbit was verbonden, dus ik weet niets qua pace. Maar goed, gestaag liep ik door, toen ik op een gegeven iemand van de organisatie tegenkwam die mij wist te vertellen dat het nog 300 meter was. Nu ben ik er echt bijna, dacht ik, maar ook nu kon ik niet versnellen. Toch veranderde er iets: ik dacht dat al mijn energie op was, maar bij de laatste 100 meter kwam er toch een kracht los. Mensen noemden mijn naam en ik zette een eindsprint in. Heuvel op, maar op een heel hoog tempo denderde ik op de finishlijn af. Ik dacht dat mijn benen het niet bij zouden houden, en ik probeerde niet te struikelen. Goed opletten waar de matten liggen en knallen! Na 1 uur, 3 minuten en 31 seconden kwam ik over de finish. Wat een race!

Na de wedstrijd

Ik wist niet gelijk wat voor tijd ik had gelopen, maar dat ik onder het uur en 5 minuten uitkwam was mij duidelijk. Euforisch door mijn gelopen tijd reed ik dan ook weer naar huis, waar ik zo snel mogelijk bij de uitslagen wilden kijken. Bij het zien van de tijd maakte mijn hart een vreugdesprongetje, wat was ik blij! Ik hoopte rond 1:10 te lopen, rond de 1:05 zou helemaal geweldig zijn. Het gevoel wat je krijgt als je ziet dat je gewoon 1:03 hebt gelopen is onbeschrijfelijk. Ik was gewoon 6,5 minuut sneller dan gehoopt, en anderhalve minuut sneller dan fantastisch. Ik voelde me goed.

Op het moment van schrijven is het maandagochtend. Ik voel me nog steeds heel goed over de wedstrijd, mits ik niet beweeg dan. Want tja: de spierpijn is wel aanwezig. De goede raad aan mezelf is dan ook meer heuveltraining te doen. En ergens begin ik ook wel te twijfelen, misschien doe ik in juni wel weer een 10k-wedstrijd… we zullen zien!
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *