Run!: Slow but not steady

Een paar jaar geleden downloadde ik een beginnersschema voor hardlopen en ging ik op pad. Ik wist wat ik moest doen en ik had een missie. Die missie faalde, de eerst training (10×1 minuut), heb ik helaas niet af kunnen maken. Lichtelijk gefrustreerd, maar daardoor ook gemotiveerd, probeerde ik het aantal dagen later weer. En toen lukte het wel! 

Mijn basisconditie is heel erg slecht. Dat wil zeggen, als ik niet zo mijn best doe als nu verdwijnt mijn conditie volledig van het scherm en kan ik bovenstaande training ook niet meer. Laten we zeggen dat ik ongeveer 2 maanden (of misschien nog wel minder) nodig heb om van de conditie van nu terug te zakken naar 10×1 niet af kunnen maken. Het is heel jammer, maar dat is hoe mijn lichaam in elkaar steekt. Des te belangrijker dus om gewoon te blijven rennen. 

Sinds die eerste training heb ik al aardig wat kilometers gemaakt en training afgemaakt. Daarnaast heb ik ook al aardig wat trainingen niet af kunnen maken, wedstrijden niet door laten gaan en hardloopdopjes gehad. Dat zijn dingen waar ik liever niet bij stil sta, maar ze zijn wel gebeurd. 

Ik ben een fanatieke loper op amateuristisch niveau. Ik strijd niet voor een eerste plaats op een wedstrijd, ik vind 10 km/h al een heel zware snelheid en ik heb absoluut geen talent voor de sport waar ik zoveel van houd. Maar, ik doe het wel met heel veel liefde, ik kan van elke kilometer langer genieten dan de ander en dat doe ik dan ook. Ik heb gewoon de gave om een kort rondje te combineren maar een lange training (grapje, liever ben ik veel sneller dan ik nu ben). Ik train fanatiek om sneller te worden, om langere afstanden te lopen, maar ook zeker om sneller te herstellen van de trainingen. Ik loop met een loopgroep en sla maar weinig trainingen over. Oke, ik stel een training wel eens een dagje uit, maar eerlijk is eerlijk: dat is in al geen weken meer gebeurd. Ik ben trouw aan hardlopen, het is een van de dingen die ik echt belangrijk vind en waar ik voor ga. 

Om weer even terug te gaan naar die periode, ik bouwde toen op van minuutjes naar kilometers, en daar liep ik op een gegeven moment meer dan 20 van in een training. Dat bleken er teveel te zijn, zo vertelde mijn lichaam dat door middel van een blessure. Na de blessure ben ik weer met volle motivatie aan de bak gegaan, maar op de een of andere manier kreeg ik toch steeds een hardloopdip met weinig of geen trainingen. En, zoals ik net vertelde, knalt mijn conditie dan weer naar beneden. Het is dat, of mijn gebrek aan aanleg dat ik nooit sneller ben geworden. Oke, nooit is een groot woord. Ik word wel sneller, maar niet zo snel als ik zou willen. Nog nooit heb ik de 10k in minder dan 01:06:00 kunnen lopen, 20 mei liep ik hem in 01:03:31. Ik ben natuurlijk ontzettend blij met die prestatie, want daar had ik nooit van kunnen dromen. Toch ben ik ongeduldig en wil ik meer. Ik wil die 10k onder het uur kunnen lopen, want dat betekent dat ik 5k ook onder het half uur kan. 

Waar ik precies naartoe wil met dit verhaal? Ik weet het eigenlijk niet.. Ik zit hier in de kantine te typen terwijl ik nadenk over mijn hardloopreis. Ik heb veel dips en dingen gehad, maar desondanks loop ik nog en ook ik zal sneller worden. Hard trainen en hard herstellen, dat is de sleutel tot succes. Zo snel als hardlopers die mij inspireren zal ik niet worden, maar goed: het is een hobby, ik hoef er geen geld mee te verdienen. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *