Run!: Hardlopen als je weinig tijd hebt

Met zowel school, de blogs en mijn hardlooptrainingen ben ik momenteel drukker dan ik een paar weken geleden was. Daarbij komt dat ik eigenlijk niet bereid ben tot het doen van compromissen.

  1. Lekker kleuren

Ik heb het niet eens over het hardlopen nu, maar gewoon over je agenda. Staat die, net als die van mij, bomvol afspraken en dingen die gedaan moeten worden? Ik heb een grote agenda gekocht, en daarin werk ik met kleurtjes. School is roze, prive is groen, en werk is oranje. Zo houdt ik het overzicht van alles wat ik moet doen, en echt alle belangrijke dingen staan er in. Zo staat er elke week in dat ik het caviahok moet verschonen, boodschappen moet doen en hardlopen natuurlijk. Oranje komt nog niet zoveel voor, dit is omdat ik een nu structureel blog in de trein naar school. Zijn er speciale momenten waarop ik ga schrijven, de administratie en deadlines staan wel in de agenda. Ik vind het fijn om het allemaal zo overzichtelijk te houden, zo heb ik het idee veel meer tijd te hebben dan wanneer ik geen overzicht zou hebben. Niet alleen om hard te lopen, maar voor alle dingen die ik wil doen lijk ik meer tijd te hebben. Dat geeft veel rust.

  1. Sporten is een prioriteit

En dat betekent dat het een kleurtje verdient! Er zijn een paar dingen in het leven die echt belangrijk zijn, en het doen van mijn hardlooptrainingen is daar voor mij 1 van. Zeker als ik inderdaad die Zevenheuvelenloop wil gaan lopen. Dat betekent dat ik die een week, soms twee weken van tevoren in mijn agenda zet. Eerst kijk ik wanneer ik naar school ga en dan plan ik in wanneer ik ga lopen. Eenmaal in je agenda zal ik een training niet snel schrappen, en mocht het dan toch voor komen weet ik in ieder geval zeker dat het echt niet anders kon.

  1. Pas je trainingen aan op de tijd

Een van de oorzaken waardoor je geen tijd hebt voor trainingen kan de verhouding trainingstijd-beschikbare tijd zijn. Het is leuk dat je op maandagochtend een plekje vrij hebt, maar in 30 minuten kun je geen duurloop van 3 uur stoppen. Ik let er daarom niet alleen op wanneer ik tijd heb, maar ook hoeveel. Intervaltrainingen kunnen heel goed in korte tijd gedaan worden, dus plan ik meestal op drukke dagen. Niet alleen vanwege de tijd, maar ook omdat ik bij intervaltrainingen precies weet hoeveel tijd ik daar aan kwijt zal zijn omdat ik in minuten train, en niet in afstand.

Daarnaast doe ik op een dag met meer tijd vaak mijn langste, rustige training en kies ik een middelmatig-drukke dag voor een tempoloop. De afstand die ik dan loop is afhankelijk van de tijd die ik heb en de wedstrijd waar ik voor train.

  1. Train voor een kortere afstand

Trainen voor een groot doel is super leuk, maar wanneer je bijna altijd tijdgebrek hebt kan het trainen voor (bijvoorbeeld een) marathon je de das om doen. Beter is het dan om te trainen voor een pr op de 5k of de 10k. De trainingen kosten dan minder tijd, maar je hebt de perfecte stok achter de deur om te blijven lopen. Lange duurlopen kosten gewoon ontzettend veel tijd, je bent al snel meer dan 3 uur onderweg. En dat is niet alleen de lange duurloop, ook de tempolopen en de intervaltrainingen duren een stuk langer dan wanneer je voor korte afstanden traint. Bovendien: voor een pr op de 5k kun je meestal wel met 3 keer in de week trainen af, voor veel marathonschema’s staan 5 trainingen per week. Als je nog geen tijdgebrek hebt, dan krijg je het dan wel.

  1. Korte trainingen

Tot slot: trainingen hoeven helemaal niet lang te zijn om effectief te zijn. Zoals jullie misschien hebben gelezen schreef ik een paar weken een blog voor jullie met 5 trainingen die minder dan 5 minuten duren. Je bent dus maar heel even onderweg, maar de trainingen zijn wel heel uitdagend. De truc is om hoge snelheden te halen, dan wordt het veel sneller intensief en je hartslag zal binnen no-time torenhoog worden.

Wat doe jij als je weinig tijd hebt om te trainen?

 

One thought on “Run!: Hardlopen als je weinig tijd hebt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *