Run!: De hardloper die niet liep

Ik schaam me. Ik schaam me sowieso wel een beetje, maar al helemaal als ik dit type. Ik ben blogger en hardloper, en dat eerste doe ik vooral over dat tweede. Dat betekent dat ik geacht word (vind ik dat zelf, of vinden anderen dat), dat ik minimaal 5 keer per week train, maar anderen de tip geef maximaal 3 keer per week te gaan. Dat betekent dat ik altijd zin moet hebben om te trainen, en mocht ik eens geen zin hebben, daar mijn mond over houd. Oh, en ik moet snel zijn, anders kan ik anderen niet inspireren. 

Het is geen geheim dat ik geen 5 keer per week in mijn hardloopschoenen sta. Ik loop 3 a 4 keer in de week en probeer daarnaast nog wat te varieren. Ik ben dus lekker actief, maar ik loop geen 5 keer. Daarnaast komt het regelmatig voor dat ik geen zin heb. Wat ik dan doe? Mij er overheen zetten. Of niet, en dat doe ik nu, als ik om half 11 's ochtends in bed lig, dit verhaal voor jullie type, terwijl ik eigenlijk een 10k had moeten lopen. Oh, en ik ben niet snel. Trainingen loop ik regelmatig op 6'45" per kilometer, en mijn snelste 5k liep ik in 29 minuut 47. 

Afgelopen maandag ging ik op vakantie. De planning was door blijven lopen, sterker nog: een paar weken geleden wilde ik nog 5 keer in de week trainen om in beweging te blijven. Ik trainde op maandag; 6,5k voor we in de auto stapten naar Oosterhout, waar de vakantie zou plaatsvinden. De planning was om woensdag of donderdag een snelle 7k te lopen, dan zaterdag een 10k om toch aan de 3 trainingen te komen. De werkelijkheid was dat ik op vakantie niet heb gelopen, en dat ik nu, wanneer ik 10k in de benen zou moeten hebben, in bed lig te schrijven over het niet lopen. Heb ik een dipje? Nee, hoor, ik ben gewoon druk! En daarom heb ik voor mezelf besloten dat het heus wel prima is een week niet te trainen zodat ik lekker door kan werken. Maar gevoelsmatig voelt het anders.. ik schaam me een beetje. In principe heb ik morgen (vandaag dus) wel tijd om te trainen, maar mijn telefoon zegt dat het 26 graden gaat worden en ik heb alleen 's middags tijd. Nee, bedankt. Ik pas. 

Ik schaam mij dus een beetje, maar weet verstandelijk heel goed dat het nergens voor nodig is. In mijn gedachten begin ik al te piekeren over de vraag of dit jaar nog een keer een 10k wedstrijd kan lopen, dus ik loop alweer enorm op de zaken vooruit. Verstandelijk weet ik dat, gevoelsmatig ben ik helemaal niet blij met mijn aanpak. Misschien dat ik mij daar eens overheen moet zetten, het is nu eenmaal zo. Ik heb nu even geen tijd, en morgen waarschijnlijk geen zin (want: 26 graden). Nu slaap ik niet thuis, en kan ik voor de zekerheid mijn sportkleding meenemen, maar of ik dat ook ga doen, geen idee. Jullie kunnen het volgen op instagram (tessa_ijmker), want daar worden mijn trainingen ook gepubliceerd. 

Wat ik dus eigenlijk wil zeggen: dat er soms een week niet gelopen word, is heel normaal. Gooi het op een gebrek aan motivatie, doorzettingsvermogen, wat je wil, maar het kan gewoon gebeuren. Ook bij bloggers die over hardlopen bloggen, ook bij mensen die keihard trainen voor een wedstrijd. Geeft niets, geef je er aan over, en begin met volle moed aan je nieuwe trainingsweek. Je hoeft niet altijd de perfecte hardloper te zijn. 

Fijn weekend, mensen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *