Run!: De fijne dingen aan het hardlopen

Voor en niet sportief meisje als ik heb ik al best wat kilometers gemaakt en heb ik mezelf best vaak betrapt op lachen tijdens het hardlopen. Hoewel ik maar weinig ervaring heb met runners highs, heb ik toch heel veel plezier in het hardlopen. Toegegeven, meestal komt dat plezier pas ná een run, wanneer ik trots en voldaan weer naar binnen stap. Dat hardlopen, tja, dat kost namelijk heel veel doorzettingsvermogen en soms moet je jezelf echt verder pushen dan je aan denkt te kunnen. En ja, dat is zwaar. Eigenlijk is het een heel raar principe: het diep gaan tijdens het trainen zorgt ervoor dat ik me lekker voldaan voel bij thuiskomst, maar maakt het rondje zelf er niet per se leuker op. Het lekker rustig aan doen, het lopen van een slechte tijd en veel om je heen kijken zorgt voor genot tijdens het rennen. Maar dat gevoel van voldoening? Dat voel ik dan ineens een stuk minder. Het is een kwestie van kiezen tussen genot tijdens of na een training, maar veel beter (ook voor je prestaties) is het om dat af te wisselen. 

Ondanks het pushen en doorzetten geeft het hardlopen echt een goed gevoel. Het is het gevoel van goed bezig zijn, je lichaam geen wat het nodig heeft. Iets doen om muffins te rechtvaardigen, om goed te praten dat je eigenlijk gewoon veel te veel eet. Het is alleen meer dan alleen het opschonen van mijn geweten, hoewel dat natuurlijk wel een grote rol speelt (want ik eet nu eenmaal veel muffins en andere dingen die ik beter kan laten staan). 

Ik vind hardlopen ook fijn vanwege de buitenlucht, want dat krijg je namelijk veel meer binnen dan wanneer je zit te zwoegen in de sportschool. Bovendien is verbetering bij hardlopen ook goed merkbaar, je ziet op je telefoon hoe goed je vooruit gaat, en dat is fijn (en bovendien heel motiverend) om te zien. Een beetje jammer is wel, wanneer je een maand niet loopt zie je ook gelijk aan je telefoon dat je conditie weer op niveau 0 is. Daarnaast kan ik intens genieten van andere hardlopers. Tijdens mijn run, maar ook zeker daarna vind ik het leuk om te zien dat er meer loopfanaten op de wereld zijn. Ik vind het leuk om te racen tegen kinderen die mij uitdagen, er zijn ongelooflijk veel mogelijkheden als het gaat om training of locatie en daarnaast is hardlopen echt de perfecte reden om te shoppen. Sportkleding kopen is echt leuker als je er ook in gaat sporten in plaats van op de bank te hangen. 

Naast deze dingen is hardlopen ook nog eens ontzettend praktisch. Voor mensen zoals ik, die niet vast willen zitten aan afspraken en vaste dingen is het ongelooflijk fijn dat het zo flexibel is. Ik kan zelf inplannen wanneer ik wil lopen. Maar dat niet alleen, ik ben ook nog eens de enige die bepaald hoe ver ik loop, of hoe hard. Ik bepaal alles zelf, van trainingen tot doelen tot wedstrijden. En dat vind ik heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *