Run!: Beginnen met hardlopen? Doe het nu!

beginnen met hardlopen

Toen ik, ongeveer 3 jaar geleden, besloot te gaan hardlopen, nam ik bewust de keuze omdat in de zomer te doen. Om die reden had ik er dan ook geen moeite mee om te gaan beginnen, en besloot ik niet om het ‘beginnen’ uit te stellen, omdat ik wist dat dat het beste moment was om het te doen. Ik downloadde een schema, las veel op internet en ging de deur uit. Een niet afgemaakte training later kwam ik uitgeput thuis, vol motivatie om hier een succes van te maken. Nog steeds denk ik dat de zomer/het voorjaar het beste moment is om te beginnen met hardlopen, daarom natuurlijk ook deze blog.

Warmte

Een van de redenen waarom ik denk dat je beter in deze tijd van het jaar kunt beginnen met trainen is het weer. Het is warm en het seizoen dat alle mooi weer lopers ook weer buiten te zien zijn. Het is dus een geliefd seizoen onder sporters. Waarom ik denk dat je nu moet beginnen met trainen is omdat het nu het makkelijkst is om te vertrekken. Als het regent, waait of het is heel koud, is het een stuk moeilijker om van start te gaan. Mensen hebben een paar weken nodig om van een goed voornemen een nieuwe gewoonte (zoals nu: hardlopen) te maken. Daarom denk ik dat je die eerste weken maar beter in de de best mogelijke omstandigheden kunt doen. Intervallen en dergelijke zijn ’s zomers enorm zwaar, maar daar heb je de eerste tijd toch nog niet mee te maken. De trainingen die je als beginner doet zijn nog relatief licht, en daarom heel goed te doen bij hogere temperaturen.

Pauzes

Als (absolute) beginner wissel je de eerste maanden het wandelen af met stukken hardlopen. Tijdens die perioden van wandelen koel je relatief snel af; dit omdat je zweet, en dat in combinatie met de wind zorgt ervoor dat je het sneller koud krijgt. Daarom is het fijn om die periode ’s zomers te hebben, zodat je conditie op pijl is wanneer temperaturen weer dalen. Als het dan koud is, heb je geen wandelpauzes meer nodig waardoor je je lichaam op temperatuur kunt houden. De winter is vaak het seizoen waarop mensen meer lange duurlopen gaan toevoegen, juist om zo warm te blijven, en de intervaltrainingen worden steeds meer weggelaten.

Van uitstel komt afstel

De belangrijkste reden waarom je nu zou moeten beginnen met hardlopen, is omdat van uitstel vaak afstel komt. Als je je nu voorneemt over een maand te beginnen is de kans groot dat er niets meer van komt. Trek daarom vandaag je schoenen nog aan en ga buiten, dit is het moment. Nou ja, bijna dan. Lees eerst nog even mijn blog boordevol tips voor beginnende hardlopers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *