Run!: 5 tips voor de beginnende hardloper

Ben je van plan te gaan beginnen met hardlopen? Leuk idee! Hardlopen is an sich geen lastige sport. Zet je ene voet voor de andere en ga rennen. Voor een sprintje naar de trein is dat prima, maar als je hardlopen als sport wilt gaan doen zul je aan meer dingen moeten denken.

Goede schoenen

Goede schoenen zijn belangrijker dan je misschien zal denken. Ik kan me zo voorstellen dat je niet gelijk €120 wilt neerleggen voor goede schoenen, maar wacht er niet te lang mee. Zodra je weet dat hardlopen jouw ding is, of dat je het in ieder geval met regelmaat ga doen, koop goede hardloopschoenen. Een blessure zit echt in een klein hoekje, en er vanaf komen is lastig. Dat kost veel tijd en rust, precies waar je niet op zit te wachten als je net lekker bezig bent. Schoenen kopen dus. Wil je ook nieuwe hardloopkleding? Als gierige shopprofessional weet ik precies waar je goedkope sportkleding kunt kopen

Een goed schema

Het is makkelijker, en over het algemeen beter, als je je trainingen opbouwt volgens een goed schema. Als je zelf kijkt welke trainingen je gaat doen doe je al snel teveel, en dat levert weer blessures op. Zoek een schema voor beginners die bij je past, en ga van start. De meeste schema’s bouwen in 8 tot 12 weken op van 0 naar 5k, op een verantwoorde manier.

Een doel

Hoe het begin van je loopcarriere verloopt, verschilt heel erg. Misschien heb je motivatie teveel omdat het allemaal nieuw is, het komt ook regelmatig voor dat mensen die motivatie veel minder hebben omdat beginnen met lopen heel pittig is. Je lichaam is nog niet gewend aan de inspanning, en moet nu ineens 3 keer in de week aan de bak. Een leuk doel zal je op dat moment veel steun kunnen bieden. Kies een leuke 5k wedstrijd uit in de buurt, of kies juist een groot evenement. Persoonlijk vind ik grote evenementen wel wat hebben, er is tenslotte veel publiek. Maar, een klein evenementje in de buurt is ook wel heel praktisch.

Een stopwatch of sporthorloge

Beginnersschema werken verreweg in de meeste gevallen met minuten, en niet met meters of kilometers. Het is daarom handig om een stopwatch of sporthorloge te hebben om die minuten bij te houden. Je kunt ook je telefoon meenemen, als je niet bang bent die te laten vallen. Apps als Endomondo en Nike tracken je run. Klik op deze link om te lezen welke app het beste werkt en het fijnst is.

Comfortabele kleding

Echt, hardlopen is een spijkerrokje is niet te doen. Comfortabele hardloopkleding is echt het beste om in te lopen, dat schuurt niet en je kunt je vrij bewegen. Het hoeft ook allemaal niet duur te zijn, in deze blogpost vertel ik je waar je mooie, maar goedkope sportkleding kunt kopen.

Is hardlopen een van je goede voornemens? In dit artikel leg ik uit hoe je goede voornemens nu wel vol kunt houden. 

Welke tip mag volgens jou echt niet in dit lijstje ontbreken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *