Run!: 5 hardloopvoordelen van de dalende temperaturen

Hoewel ik helemaal geen fan ben van dit weer (lees: koud, nat en zeer oncomfortabel), valt er met dit weer een stuk beter te presteren dat wanneer de temperaturen heel zomers zijn. Dat is een van de voordelen, maar in dit artikel wil ik nog veel meer voordelen noemen van de lage temperaturen.

1. Je garderobe is er blij mee

Er valt namelijk weer veel meer te combineren met outfits. Waar je met 25 graden niet veel verder komt dan de kortste short en een top of sportbeha kun je nu veel meer kanten op. Lange legging? Short met legging eronder? Een top met lange mouwen of een hemdje met een leuk vest? Handschoenen die matchen, op een gegeven moment misschien zelfs een leuke en vrolijke muts. Ja, je loopgarderobe komt met dit weer echt veel beter tot zijn recht.

2. Laat de pr’s maar komen

Daarnaast, zoals ik zei, is het met dit weer veel makkelijker om goed te presteren. Bij hoge temperaturen gaat je hartslag veel hoger bij dezelfde snelheid, waardoor het moeilijk kan zijn dit tempo vol te houden. Met temperaturen onder de 10 graden (of soms 0 graden) kun je veel harder lopen zonder die hoge hartslag en je hebt het ook nog eens een stuk minder warm. Heerlijk. Wanneer het echt heel koud is, zoals bijvoorbeeld donderdag het geval was, zou je juist minder goed kunnen presteren, zo heb ik gelezen. Nu waaide het zo hard dat het in mijn geval klopte (althans, bij wind tegen. Wind mee viel best mee), maar ik twijfel er oprecht aan of dat bij deze temperaturen al het geval is. Ik zie het feit dat ik het niet te warm krijg juist als een voordeel als het gaat om snelheid.

3. Lekkerdere beloningen

Oke, ik ben natuurlijk gek op een zomerse smoothie. Maar ik ben ook ontzettend gek op een warme, cacoasmoothie (ook wel; warme chocolademelk met veel te veel slagroom). Als ik net met 25 graden heb gelopen heb ik daar geen zin in, maar een training door de kou maakt warme chocolademelk, een kop koffie, of een groot glas thee veel lekkerder dan normaal.

4. Summerbody’s are made in winter

Die heb je vast al wel eerder gehoord? En het klopt helemaal hoor! Als je in juni besluit te willen sporten voor een bikinibody ben je toch echt aan de late kant. Beter houd je er dan rekening mee dat je zult moeten wachten op de zomer in het jaar daarna. Begin daarom in de winter al met sporten en goed eten, dan zie je er straks op je best uit 😉 Kan ik makkelijk zeggen, ik kom elke keer dat ik op de weegschaal sta tot de ontdekking dat ik mijn wintervachtje nog niet verloren ben. Het idee is er, de uitvoering laat nog even op zich wachten.

5. Liever zo wit als een vel papier dan zo rood als een kreeft

Want ja, als ik ga hardlopen en ik vergeet mezelf in te smeren ga ik echt meer op die kreeft lijken. Hoewel je je eigenlijk in de winter ook in moet smeren, wordt ik in ieder geval niet rood tijdens het lopen. Het is al regelmatig voorgekomen dat ik overdag niet meer in de zon kan zitten omdat ik tijdens het trainen als helemaal verbrand ben. Niet leuk.

Heb jij nog een leuke aanvulling? Wat vind jij een echt voordeel aan lagere temperaturen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *