Run!: 10 Tips voor meer veiligheid bij het hardlopen

Hardlopen is op zich geen gevaarlijke sport, maar toch voel ik mij niet altijd lekker als ik in mijn eentje ga hardlopen in het donker. Er zijn daarom ook een aantal dingen die ik doe voor meer veiligheid bij het hardlopen. Dit zijn ze:

Veiligheid voor ‘foute types’

Ik ben vast die de enige die vind dat het rondlopen van foute types een reden voor een bepaalde mate van ongerust zijn is, als je in je eentje in het donker over straat gaat.

  • Neem een telefoon mee, als je dan wat vreemde types tegenkomt kun je iemand bellen. Ik voel mij altijd veiliger als ik iemand aan de lijn heb. Hoewel de kans dat mensen je echt wat aandoen natuurlijk heel klein is, heb ik het idee dat ze het nog minder snel zullen doen als iemand aan de andere kant van de lijn het kan horen
  • Als je echt niet veilig voelt op straat kun je ook een zelfverdedigingsspray meenemen. Op internet kun je vinden welke legaal zijn. Mocht er dan toch iets geks gebeuren heb je in ieder geval iets om jezelf te beschermen.
  • Loop binnen de bebouwde kom als je niet lekker voelt. Daar zijn veel meer mensen in de buurt die je kunnen horen als er iets gebeurd.
  • Het fijnste van alles is misschien wel deze: neem iemand mee. Samen sta je altijd sterker.

Veiligheid tegen blessures

Bij het hardlopen zitten blessures in een klein hoekje, bij in het het donker lopen misschien wel in een nóg kleiner hoekje.

  • Zorg daarom voor goede verlichting. Je bent dan veel beter zichtbaar voor andere weggebruikers, waardoor je minder snel een ongeluk(je) zult krijgen.
  • Neem een zaklamp mee of schaf een hoofdlamp aan. Op die manier kun je de weg voor je verlichten en zie je waar je loopt. Dat voorkomt dat je struikelt en daardoor een blessure oploopt.
  • Mocht je geen lamp hebben, of deze niet mee willen nemen, zorg er dan voor dat je op verlichte stukken loopt. Zien waar je loopt is wel zo fijn, zeker als je niet wilt struikelen.

Stel dat er iets gebeurt

De kans is klein, maar je weet het nooit: er kan altijd iets gebeuren. Dit doe ik om de gevolgen zo klein mogelijk te houden:

  • Neem ook nu je telefoon mee, dan kun je mensen bellen als er iets aan de hand is. Een ongelukje is zo gebeurd en dan is het wel zo fijn als er iemand naar je toe kan komen.
  • Nog fijner dan je telefoon meenemen is natuurlijk om iemand anders mee te nemen. Veel gezelliger en ook nog eens ontzettend handig.
  • Neem een kaartje mee met daarop je naam, geboortedatum en een telefoonnummer van iemand die ze kunnen bellen. Ik heb zo’n kaartje, daarop staat ook mijn adres, huisarts en bloedgroep. Mocht er onverhoopt iets gebeuren (omdat ik weer eens vergeet uit te kijken voor ik een weg oversteek) kan ik zo goed mogelijk geholpen worden.

Voel jij je wel eens onprettig tijdens het hardlopen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *