18-10-2016

Run!:

5 hardloopnadelen aan de kou

5 hardloopnadelen aan de kou

Een paar dagen geleden vertelde ik jullie nog welke 6 voordelen ik zag in de dalende temperaturen. Dat is ook zeker zo, maar er zitten ook zeker nadelen en risico’s aan. Warm goed op! Waar ik mee wil beginnen, is het verhoogde risico’s op blessures. Jullie weten natuurlijk al lang dat je niet te snel op moet bouwen om blessures te voorkomen (zo niet: lees dan mijn artikel over….), maar ook de winter neemt extra blessures met zich mee. Houdt er rekening mee dat je spieren kouder zijn dan in de zomer, en dat je meer tijd moet besteden aan de warming-up. Denk er niet te ligt over: behalve een lager risico op blessures loopt het ook nog eens een stuk prettiger als je goed bent opgewarmd. Lekker stukje wandelenEen tweede nadeel aan de winter vind ik dat het buiten wandelen heel vervelend is. Ik vind het heerlijk om voor het warmlopen nog even te kunnen wandelen, maar vooral na een training wandel ik graag nog een minuut of tien. Nu blijf ik die laatste minuten wel warm, maar de eerste zijn wel echt fris. Tip van mij: warm jezelf lekker binnen op. Ik wandel meestal eerst op de plek, daarna ga ik joggen op de plek en pas als ik helemaal warm ben ga ik naar buiten. Het lastige is dan wel dat je horloge geen kans heeft gekregen om GPS te zoeken. Daar gaat je budgetSportkleding voor de winter is duurder dan voor de zomer. Een leuk short haal ik regelmatig voor 13,- bij de Bristol, maar een goede winterbroek kost al snel een paar tientjes meer. Met mijn studentenbudget, en de daarbij passende gierigheid betekent dat geen nieuwe garderobe stukken voor mij. Later en eerder donkerTja, wil je naast je school of studie trainen, dan zul je regelmatig in het donker moeten lopen. Wanneer het pas laat licht wordt, en het heel snel donker is, blijven er maar weinig uurtjes over om te trainen. Nu heb ik daar persoonlijk geen last van: als ik om 4.30 op moet staan om naar school te gaan ga ik voor die tijd echt niet meer sporten, maar als ik thuis kom vind ik het wel fijn om in het licht te lopen. Niet alleen is het veiliger, het loopt ook nog eens makkelijker als je weet waar de stoep ophoud. Tips over het lopen in het donker vind je hier. GlibberdeglibberOmdat ik echt niet meer nadelen dan voordelen wil noemen, mijn allerlaatste puntje voor dit artikel. Hardlopen als het glad is is echt niet fijn. Vind ik dan, er zijn ook mensen die het helemaal geen probleem vinden. Vind jij het ook vervelend? Loop dan vooral rustige trainingen, pittige sprintjes waarbij je je voeten soms toch al wankel neerzet is echt niet aan te raden. Heeft iemand nog aanvullingen? Wat vind jij een nadeel aan hardlopen in de kou?1 Reactie

Gert
Gert op 21-10-2016 om 0:06 Als enig nadeel zie ik alleen maar de drempel van die eerste meters....brrrr. Verder alleen maar voordelen. Ik loop een stuk sneller in de kou... Reageren Like(0)
Tessa
Tessa op 21-10-2016 om 22:31 Ja, van huis vertrekken in de kou.. lastig! Gelukkig wordt het al lopend al een stuk warmer en is het ook niet meer vervelend. Like(0)

Plaats zelf een reactie