Recepten: Muffins

Een van de moeilijkste dingen om gezond te eten vind ik snacks. Mijn ontbijt is eigenlijk altijd gezond, de lunch vaak ook en mijn avondeten past ook altijd (op hier een daar een pizzadagje onder hem mom ‘balans’ na) in een gezond voedingspatroon. Maar dan, die avonden op de bank, die vragen om een lekker snackje. En eerlijk is eerlijk, gezonde tussendoortjes voor naar school zijn in de supermarkt ook schaars. Om die reden bak ik al een hele tijd mijn eigen snacks. De ene periode ben ik hier fanatieker in dan de andere, maar het is een gewoonte die er bij langzaam bij in is geschoven. Vorige week heb ik muffins gebakken, gezond natuurlijk en daar kan ik nu nog steeds van eten. Ze kunnen namelijk gewoon in de vriezer!

Wat heb je nodig voor 6 tot 8 grote muffins:

  • 2 bananen
  • 4 eieren
  • scheutje melk
  • vulling naar keuze
  • muffinvormen

De basis voor deze muffins bestaat uit bananen en eieren. De bananen maken de muffins lekker zoet en smeuïg, de eieren zorgen voor een goed gebonden muffin die door de eiwitten goed vult. Qua vulling kun je eindeloos variëren. Ik maakte de helft in chocoladesmaak (met cacaopoeder, zoetstof en cacaonibs) en de andere helft in appeltaartsmaak (met appels, rozijnen en kaneel). Beide heel erg geslaagd!

Zo ga je te werk

Verwarm de oven voor op 220 graden. Prak de bananen tot ze helemaal zacht zijn of stop ze een paar seconden in een keukenmachine. Voeg de eieren en de melk toe en meng alles goed door elkaar. De basis voor de muffins zijn nu klaar. Nu komt natuurlijk het leukste, het aankleden van het beslag. Je zou het zo ook kunnen bakken, dat wordt ongetwijfeld ook heel erg lekker, maar een beetje aankleden maakt ze wel zo bijzonder. Dit kan (zoals ik deed) door chocolade of appels toe te voegen, maar andere gezonde vullingen zijn bijvoorbeeld blauwe bessen, aardbeien, noten of voor de sporters onder ons: eiwitpoeder in verschillende smaken. Als je het beslag helemaal klaar bent verdeel je het over de vormpjes en bak je de muffins in 20 graden in het midden van de oven gaar. Even laten afkoelen, voor de zekerheid misschien alvast wat invriezen zodat je niet te veel kunt snoepen en je kunt heerlijk, zonder schuldgevoel snacken.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *