Read: De man die naar Auschwitz wilde

Deze week las ik, voor een klein deel in de zon, maar meestal binnen op de bank, het boek 'De man die naar Auschwitz wilde'. Het boek was ik tegengekomen toen ik naar de supermarkt ging, en ik dacht dat het een heel mooi boek zou zijn. Ik moet namelijk toegeven dat ik maar heel weinig over de Tweede Wereldoorlog weet, en ik wil graag bijleren, maar ik kan mijn aandacht moeilijk vasthouden als het over de oorlog gaat. Daarom leek dit boek mij zo geschikt voor mij, en het leek me ook super leuk om te lezen. 

Het verhaal

Het boek wordt verteld door de Britse soldaat die vroeger in het leger heeft gezeten. Tegenwoordig niet meer, en hij is nu ongeveer een jaar of 90. Hij vertelt het verhaal en iemand anders heeft daar een boek over geschreven. Het begint als de man besluit dat hij in het leger gaat, en hij neemt afscheid van zijn ouders en zus. Zijn vader gaat ook het leger in, omdat hij denkt dat hij zo op de hoogte gehouden kan worden over zijn zoon. Dit lukt niet, en ze spreken elkaar niet meer. Hij vecht in het leger als hij op een gegeven moment verhalen te horen krijgt over hoe het er aan toe gaat in Auschwitz, en neemt de moedige (en gekke) beslissingen te ruilen met een gevangene om te weten te komen hoe het is om daar gevangen te zitten.

Tja, en mijn mening?

Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen: de informatie hierboven heb ik van de achterkant van het boek en de geniale uitvinding Google, want ik ben niet verder gekomen dan bladzijde 50. Toen heb ik het boek dichtgeklapt, en straks ga ik beginnen met een ander boek. Hoewel ik het heel interessant vind wat er toen gebeurde, verwacht ik van een amusement-boek iets meer… tja, amusement. En dat heeft dit boek niet. Het is voor mij te saai, ik kan mij er niet mee vermaken en ik heb het lezen dan ook snel opgegeven. Het is iets met de oorlog dat ik het standaard niet leuk vind.. films vind ik namelijk ook nooit leuk..

Voor mensen die het wel kunnen opbrengen om verder te lezen is het misschien wel een heel goed boek om te lezen, omdat het verteld wordt door een man die de oorlog echt heeft meegemaakt. Toch moet je wel tegen de traagheid kunnen en dat kan niet iedereen (en ik dus ook niet, als het gaat om de oorlog).

Het eindoordeel

Voor wie is het boek geschikt? Voor mensen die de oorlog leuk vinden en er graag meer over willen leren. Of die het om een andere reden fijn vinden er over te lezen.

Voor wie is het boek niet geschikt? Ik zou willen zeggen: iedereen. Maar dat doe ik niet. Het boek is niet geschikt voor mensen die verhalen over de oorlog niet leuk vinden, die echt vermaakt willen worden tijdens het lezen, of die snelheid in een boek wel kunnen waarderen.

Ken je het boek? Vond je het leuk of juist  niet? Is het misschien toch de moeite waard om hem er weer bij te pakken? Vertel het! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *