Arjen Lubach: IV

Arjen Lubach IV

Na iets meer dan anderhalve dag niet aanspreekbaar geweest te zijn, heb ik boek IV, geschreven door Arjen Lubach uitgelezen. Wat ik ervan vind?

“In deze ijzingwekkende thriller gaat Elsa op zoek naar de moordenaar van haar vader. Ze komt tot de ontdekking dat hij op het spoor was van de ontrafeling van een groot staatsgeheim. Als blijkt dat Elsa zelf wordt verdacht van de moord, volgt er een bloedstollende achtervolging van 24 uur door Amsterdam, via de duinen bij Heemskerk naar Zuid-Frankrijk. Wie heeft haar erin geluisd? Wat hebben de geschriften van Cicero ermee te maken? En wie is toch de mysterieuze Vier?”. (Bron)

Arjen Lubach en Dan Brown

Bovenstaande is de omschrijving zoals genoemd op bol.com, waarin in het kort even wordt uitgelegd waar het boek over gaat. Ik ben niet de enige lezer die gelijk de link had gelegd met Dan Brown, het boek heeft een vergelijkbare stijl. Grote verschillen  tussen IV en de boeken van Dan Brown zijn er echter wel: IV is een stuk toegankelijk, zowel qua moeilijkheidsgraad van het verhaal, als van het taalgebruik.

Daarnaast speelt IV zich af in Nederland (en een beetje in Frankrijk), wat het boek wat dichter bij huis, en misschien wel persoonlijker laat voelen. Het heeft echter wel dezelfde mate van historische kennis in huis en ook dit is een boek waarbij een raadsel opgelost moet worden.

IV: genieten

Hoewel IV dus zeker veel elementen van boeken van Dan Brown heeft, is het zeker geen slechte namaak. Het boek zit goed in elkaar, de personages zijn duidelijk en het boek kent veel verrassingselementen. Het is geen boek dat mij nog lang bij zal blijven, eenmaal uitgelezen is het ook wel uit mijn hoofd (het kan natuurlijk ook meespelen dat ik weer snel met een nieuw boek bezig ben), maar zolang het boek duurde heb ik er zeker van genoten. Het boek leest snel, na zo’n anderhalve dag was het uit, maar dan ook heb ik weinig zinvolle dingen gedaan. Het is zo’n boek dat je er op zaterdagochtend bij moet pakken, en zondag weer weglegt. Wanneer je niet zoveel hoeft te doen, en een boek van begin tot eind gelezen wil hebben.

IV van Arjen Lubach koop je via de link. De paperback kost €12,50, het ebook €9,99.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *