Motivatie op Maandag: Helma

Het weer een paar weer weken geleden dat er een motivatie op maandag verscheen, maar ik heb weer een inzending. Vandaag is Helma aan het woord, in de categorie "voeding". 

Wil je jezelf even voorstellen?

Ik ben Helma, 38, gezinshuisouder, moeder van Merle van 8, getrouwd met Patrick en coach, blogger en eigenaar van “Afvallen? Bloed, zweet en biefstuk”

Je bent lekker met gezonde voeding bezig. Kun je hier meer over vertellen?

In het verleden heb ik een eetstoornis gehad, boulimia, ik heb daar veel en lang therapie voor gehad, en inmiddels kan ik zeggen dat ik al bijna 8 jaar niet meer braak. Ik ben gaan bloggen over mijn afval traject en inmiddels is die blog uitgegroeid tot een bedrijf. Ik ben inmiddels voedingsdeskundige en coach mensen op weg naar een gezonde leefstijl, maar ook ga ik met ze op zoek naar de reden waarom ze dingen eten die ze eigenlijk niet willen eten. Of welke emoties er achter eetbuien zitten. Eigenlijk coach ik 20% op voeding en 80% mentaal. Ik ben daarom ook 24/7 bereikbar voor mijn clienten. Omdat ik ervan overtuigd ben dat je er als coach moet zijn op de moeilijke momenten. Dips en eetbuien houden zich nou eenmaal niet aan kantoortijden šŸ˜‰  

Heb je altijd al gezond gegeten, of was er echt een omslagpunt waarop je dacht: “nu moet het anders”?

Ik heb zeker niet altijd gezond gegeten. Tijdens mijn eetstoornis had ik eetbuien en die bestonden vooral uit zooi. Meestal begon ik met een wortel, vervolgens at ik rommel en als ik dan ging braken, en oranje braakte wist ik dat alles eruit was. Verre van gezond dus. Maar inmiddels eet ik al een aantal jaren verantwoord en gezond. Al wil ik soms ook de e nummers van mijn vingers af likken na een zak lays chips. Ik heb maat 44 en daar past de leefstijl die ik wil leven bij. Ik streef niet naar minder. Ben tevreden en gelukkig met mijn lijf. Al is daar een lange weg aan vooraf gegaan.

Lukt het je goed om zo gezond te leven als je zelf wil, of kost dit vaak moeite?

Nee dat kost me gelukkig geen moeite mee omdat ik 2x per week van mezelf iets ongezonds mag eten. Soms is dat ijs, soms chips, maar het feit dat dat 2x per week mag, maakt dat ik de rest van de tijd goed gezond en verantwoord kan eten.

Heb je bepaalde doelen waar je naartoe werkt?

Het afgelopen jaar ben ik ziek geweest en heb ik eerst 16 weken met verlammingsverschijnselen op bed gelegen, daarna nog ruim 8 maanden aan het herstellen geweest. Dat was een heftige periode en die heeft me ook weer laten zien dat er belangrijkere dingen zijn dan een sixpack. Ik heb het afgelopen jaar wel 1 kledingmaat aangekomen omdat ik natuurlijk weinig kon en medicatie gebruikte, ik merk nu ik weer veel kan, dat dat ook vanzelf minder word. De broeken zitten beter. Dat is mijn doel. Me lekker voelen. Ik heb bij “over mijn lijk” nog nooit iemand gezien die een sixpack op zijn of haar bucketlist had  staan. Als we echt bij de kern van ons leven komen zijn die dingen ineens totaal onbelangrijk. Alleen is het jammer dat we dat ons pas zo laat beseffen.


Wat doe je als je ineens heel veel zin krijgt in ongezond eten?

Als het niet mijn junkmoment is, dan drink ik een glas water, poets mijn tanden en ga iets doen! En als blijkt dat ik dan toch nog honger heb, dan neem ik een bakje magere kwark. De slogan van mijn bedrijf is dan ook: Want als honger niet het probleem is, dan is eten niet de oplossing!

Wat zorgt ervoor dat jij het gezond eten goed vol kunt houden?

Omdat het geen MOETEN is maar WILLEN. En mocht ik ergens echt veel zin in hebben, dan zorg ik dat ik dat in huis heb voor wanneer ik en junk moment plan.

Waardoor raak jij gemotiveerd of geïnspireerd?

Het leven inspireert me, de dingen die ik mee maak, mijn gezin, de liefde….. Maar ook de gesprekken die ik met mijn clienten heb motiveren en inspireren me.

Tot slot: zijn er nog dingen die je aan de lezers wil meegeven?

Ik nodig je van harte uit om mijn blogs op fb te lezen. Wie weet mag ik je motiveren en inspireren, maar ik gun je vooral rust, een positief en realistisch zelfbeeld en alle kracht om je eigen pad te bewandelen.

Helma, heel erg bedankt voor je mooie antwoorden! Mocht jij als lezer nu ook je verhaal willen doen? Laat het dan vooral weten, dan stuur ik de vragenlijst naar je toe. 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *