Interview met een hardloper: Johann Hendrix

Hoe lekker is het om halverwege de week even een leuk interview te lezen met een andere hardloper? Ik vind het in ieder geval heel erg leuk, en daarom is Johann vandaag aan het woord, een bekende van Facebook. 

Allereerst: wil je je even voorstellen?

Mijn naam is Johann Hendrix. Inmiddels 56 jaar oud, maar nog jong van geest en lichaam. 😉

Vader van twee volwassen kids. Ondernemend type en met van alles en nog wat bezig.

Ik ben sinds april 2007 aan het hardlopen. Voorheen deed ik nooit aan sport en had een erg druk leven met mijn eigen zaak en kleine kinderen. Nu heb ik het druk met andere zaken. Probeer mijn toekomstplannen te verwezenlijken. Wil van mijn fotografie-praktijken mijn beroep maken, maar voor de afwisseling wil ik ook HARDlopen en meer FUN op de kaart zetten. Daarvoor ben ik de opleiding Hardlooptrainer gaan volgen met Erik van Rooden. En ga de opleiding Voedingsdeskundige volgen, waarbij inbegrepen is Sportvoedingsdeskundige. Ik houd ervan om allerlei zaken te doen.

Loop je ook wedstrijden?

Ik loop zeker wedstrijden. Vijf maanden na mijn eerste hardlooppogingen, welke ook voor mij een hele grote uitdaging waren (bij de eerste poging moest ik na 300 meter al uithijgen! Herkenbaar?), liep ik mijn eerste wedstrijd. Ik woonde toen ik Tilburg, dus was de Tilburg Ten Miles vanzelfsprekend mijn eerste wedstrijd. Ook ben ik zo dom geweest om na anderhalf jaar een marathon te lopen. Daarna zijn er vele wedstrijden gevolgd. Maar ik wil  ook niet meer dan één of twee per maand te lopen. Leuk al die bling, maar het lichaam moet ook rusten

Kun je vertellen waarom je hardloopt?

In de tijd dat ik begon met hardlopen, was ik erg druk met mijn zaak. Privé was niet erg fijn door de scheiding. Ik was vermoeid en zo niet-fit als een walrus. Dus moest er iets gedaan worden. Teamsporten is niks voor mij, en hardlopen kun je altijd en overal doen. De keuze was dus snel gemaakt

Ben je momenteel ook voor een speciaal doel aan het trainen?

Ik ben niet voor een speciaal doel aan het trainen. Wel zorg ik dat ik altijd marathon-klaar ben, zoals ik het altijd noem. Plannen zijn er genoeg en ik heb een bucket list.

Welke training vind jij het leukst om te doen?

Ik ben een lange afstandloper. Logisch dat ik dat het leukste vind. Wel in mooi weer. Ik heb een hekel aan regen en kou. Maar ik wil ook niet de intervaltrainingen onderschatten. Je hebt ze nodig op kracht en snelheid te krijgen. Mezelf af en toe afbeulen geeft mij ook een heerlijk gevoel. Ik voel dan echt dat ik een hart heb.

Welke training mag volgens jou echt niet in een trainingsschema ontbreken?

Zoals ik bij de vorige vraag al als in het antwoord gaf, is interval training erg belangrijk. Maar ook looptraining in de vorm van wendbaarheid en core stability is erg belangrijk om goed te kunnen hardlopen, soepel te worden en om vrij te blijven van blessures

Doe je naast hardlopen ook aan andere sporten?

Ik doe niet echt aan andere sporten, maar fiets wel veel. Als ik verder weg ga, neem ik in het trein de fiets mee en ben bereid teug naar huis te fietsen. Laatst nog foto’s gemaakt van de Amsterdam Marathon en bijna 40 km naar huis gefiets.

Pas je je voeding ook aan op het sporten?

Ik let altijd wel op mijn voeding. Altijd al gedaan! Ik eet gezond met veel groenten (liefst biologisch). Geen junk food voor mij. Houd ook niet echt van friet en kroketten. Als ik een wedstrijd ga lopen, let ik de dagen vooraf wat meer op wat ik binnenkrijg en zorg ik ook dat ik voldoende drink

Heb je ook hardloopdromen?

Zeker wel. Die dromen zijn voor mij ook geen bedrog. Ik wil nog veel  (halve) marathons in het buitenland lopen. Halve in Europa, en hele marathons binnen en buiten Europa. Denk aan San Francisco, Chicago, Madrid. Maar in de top van mijn lijst staan Began Temple Marathon, Big Five Marathon en op nummer 1 The Big Wall Marathon in China.

Als laatste ben ik nog even benieuwd: heb je nog tips & tricks voor ons medehardlopers?

Ik heb zeker wat tips voor de medehardlopers. Iedereen weet wel dat hij/zij goed moet eten, rust moet nemen en alles van dat soort. Echter zie ik nog vaak dat lopers meer doen dan ze op dat moment kunnen, Vaak denk ik ook dat ze niet voor zichzelf lopen, maar zich willen afspiegelen of bewijzen aan een ander. Mijn tip is daarom ook; Laat je ego varen en kijk niet naar een ander. De één is namelijk verder dan diegene. Het is niet erg als jij nog niet zover bent. Je komt er wel en anders maar niet. Loop voor jezelf en luister heel goed naar jou lichaam

Johann, heel erg bedankt voor dit super leuke interview! Mocht jij nu ook geïnterviewd willen worden? Mail mij dan naar info@tessaijmker.nl of laat een reactie achter, dan neem ik contact met je op. 

Voorlopig is dit het laatste interview dat op de blog zal verschijnen, de hardlopers zijn op. Zodra ik weer nieuwe lopers heb gevonden gaan we weer door! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *