In gesprek over: Besparen op boodschappen doe je zo

Boodschappen, een van de makkelijkste manieren om op te besparen. Althans, zo denk ik erover. Minder kopen, of goedkope producten, zorgen al snel voor een besparing. Zo kun je meteen beginnen. Dit klinkt makkelijker dan gezegd, dat snap ik. Daarom heb ik een hele (extra lange) blog gewijd aan besparen op boodschappen.

Waarom besparen op boodschappen

Allereerst is het wel of niet besparen op boodschappen natuurlijk een persoonlijke keus voor iedereen. Niet iedereen heeft het nodig om op de centen te letten, maar heel veel mensen ook wel. Daarnaast zijn er natuurlijk heel veel mensen die op hun boodschappen niet willen bezuinigen, en dat is ook allemaal prima. Echter, als je bij deze blogpost terecht bent gekomen ga ik ervan uit dat je wel wilt besparen op de boodschappen. Persoonlijk wil ik het wel, ik maak er een sport van weinig geld kwijt te zijn, maar wel lekker te eten. Dit, omdat boodschappen eigenlijk de enige uitgaven bron is waar we echt op kunnen besparen. We hebben een huurcontract met gas/licht/water, tv, internet, afval enzovoort, dus daar kunnen wij niet op besparen. En ik denk dat de huurbaas het voorstel van minder huur betalen ook niet gaat accepteren. Tja, dan blijven er weinig dingen over: verzekeringen (maar die hebben we net afgesloten, dus dat is ook geen optie) en boodschappen. Waarom we willen bezuinigen? Eigenlijk gewoon omdat we veel willen besparen. Bovendien, je weet nooit wat er gaat gebeuren, dus is het wel zo fijn als je genoeg financiële middelen hebt. Ik heb wel eens gelezen dat veel huwelijken/relaties stuk gaan door financiële problemen, dat wil ik niet laten gebeuren!

Besparen op boodschappen

Besparen op boodschappen kan op verschillende manieren, en ik wil ze een voor een behandelen in dit artikel. In het kort kun je op de volgende manieren besparen op de boodschappen:

 • Minder kopen

 • Goedkopere producten kopen

 • Goedkopere gerechten maken

 • Stoppen met verslavingen

Minder kopen

Een van de snelste en simpelste manieren (in theorie) om minder geld aan boodschappen uit te geven is minder kopen. Natuurlijk moet je eten, maar kijk eens kritisch naar de dingen die je in je boodschappenkarretje stopt. Hoeveel dingen daarvan zijn snacks? Die heb je niet echt nodig, en zou je dus ook heel makkelijk terug kunnen leggen. Zo is het wel met meer dingen die je koopt, eigenlijk heb je ze niet nodig. Hoeveel jij acceptabel vind is natuurlijk helemaal aan jou, maar het is een goede eerste stap.

Wat mij ook goed helpt is de boodschappen bestellen. Ik bestel ze tegenwoordig via Picnic (als jij dat ook wilt, gebruik dan de code TESSA327 dan krijgen we allebei €5 korting), en dan zie ik gelijk hoeveel geld ik aan het uitgeven ben. Het is dan ineens veel inzichtelijker dan wanneer je het in een karretje stopt. Hoe vaak ik wel niet bij de kassa heb gestaan en schrok van het bedrag.. zelfs als ik goed oplet. Nu zie ik voor ik ga afrekenen wat de schade is, en kan ik altijd nog wat producten verwijderen.

Goedkopere producten kopen

De andere mogelijkheid is natuurlijk om goedkopere producten te kopen. De makkelijkste manier is het vervangen van A-merken door huismerken, maar ja: daar had je zelf waarschijnlijk ook wel aan gedacht. Maar, wist je ook dat diepvriesgroenten veel goedkoper zijn dan verse groenten? En dat ze net zo gezond zijn? Dat niet alleen, je hebt er ook nog eens minder werk aan, én je hoeft niets weg te gooien. Ik vind diepvriesgroenten ideaal, en ik koop dan ook bijna nooit meer vers!

Als je wel graag verse groenten eet, kan het ook lonen om naar de seizoensgroenten te kijken. Sommige producten zijn in bepaalde perioden veel goedkoper, dus het kan zeker lonen om hier rekening mee te houden. Op internet zijn voldoende overzichten te vinden van wanneer welke groente in het seizoen is, voor de mensen die daar net zo goed in zijn als ik (lang leve google).

Daarnaast hebben wij de frisdrank vervangen voor ranja, dat scheelt ook heel veel. Met een fles ranja doen we ongeveer 1,5 week en dat zijn we €1,50 kwijt. Dat ben je aan een fles cola ook al snel kwijt, en dan doe je er minder lang mee.

Je zou ook eens kunnen kijken of een andere supermarkt goedkoper is. Zoals ik net ook zei, bestel ik tegenwoordig bij Picnic en dat scheelt wel aardig met bijvoorbeeld de Albert Heijn. Niet met alle producten, en je hebt ook minder keus, maar het is wel het proberen waard (denk je aan de kortingscode?).

Wat ik ook heel consequent doe is op aanbieding kopen. Daarmee bedoel ik niet alleen kopen wat in de aanbieding is, en daar bijvoorbeeld je weekmenu op aanpassen (hoewel ik dat ook doe). Als de net genoemde ranja in de aanbieding is, koop ik daar zoveel van dat ik ermee kan doen tot de volgende aanbieding. Zo gaat dat ook met toiletpapier, ik sla zoveel in dat ik die producten alleen maar in de aanbieding hoef te kopen. Het schijnt dat producten elke 3 maanden in de aanbieding zijn, maar met veel winkels in de buurt hoef je daar minder op te letten. Ik heb dus lang niet van alle producten 3 maanden voorraad liggen.

Goedkopere gerechten maken

Mijn avondeten maak ik het liefst zo goedkoop mogelijk. Dat is dan ook waar de grootste lol van deze bespaar-sport in zit, want je wilt natuurlijk wel lekker (en gezond!) eten. De maaltijden maak ik goedkoop, door goedkope producten als basis te nemen. Dat betekent aardappelen of rijst, maar ook goedkope groenten (spinazie, sperziebonen). Van uit daar ga ik verder met het bedenken van de maaltijd. Wat je er dan nog bij doet aan ingrediënten hoeft niet zoveel meer te kosten. Een goedkope basis maakt goedkope maaltijden heb ik geleerd.

Daarnaast laat ik het vlees ook vaak uit maaltijden. Ik ben een stuk creatiever geworden en weet nu heel goed dat vegetarische maaltijden helemaal niet saai hoeven te saai. Het is gewoon een kwestie van smaakvolle producten kiezen en het komt allemaal wel goed. Ook hier is Google mijn beste vriend, ik ga regelmatig op zoek naar lekkere recepten.

Als ik dan op Google aan het zoeken ben, kijk ik gelijk naar de ingrediëntenlijst. Hoe korter die is, hoe gunstiger. Ook al zijn het zijn allemaal kruiden die er doorheen moeten, als je die niet in huis hebt, en je moet alles aanschaffen ben je nog veel geld kwijt.

Hoe groter de maaltijden die je maakt, hoe goedkoper ze per persoon worden. Daar maak ik graag gebruik van. Ik kook namelijk 3 dagen per week, voor 4 personen. De helft eten we op, de andere helft gaat in de vriezer. Zo eten wij 3 dagen wat ik kook en 3 dagen uit de vriezer (dag 7 wordt meestal op een andere manier gevuld). Dat scheelt echt veel in de boodschappen kosten, maar het is ook nog eens heel fijn om alleen je eten op te hoeven warmen. Win-win dus, en allebei de win-nen zijn voor mij.

Tot slot wil ik dan nog even zeggen: pakjes en zakjes zijn vaak duurder dan zelf maken, en bovendien is het ook nog eens minder gezond. Hoe makkelijk het ook is om alleen even water toe te voegen voor een saus, het kan echt lekkerder en gezonder. Je moet er alleen even meer tijd in investeren, of goed zoeken naar snelle gerechten

In het kort:

 • Koop aanbiedingen die in de aanbieding zijn, en leg het liefst een voorraad aan tot wanneer ze weer in de aanbieding zijn

 • koop groenten uit de diepvries

 • eet vaker vegetarisch

 • snack minder

 • kies goedkope groenten

 • kook voor meerdere dagen

 • Maak zelf je eten, in plaats van pakjes en zakjes

 • korte ingrediëntenlijsten zijn vaak goedkoper

 • Bestel je boodschappen bij Picnic met de code TESSA327, zodat we allebei profiteren van €5 korting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *