Health: Elektrische sigaretten saai?

Raphaella van esigaretten.info schreef speciaal voor tessaijmker.nl een artikel over e sigaretten. 

Wat is een elektrische sigaret?

Wie heeft er al eens een elektrische sigaret gerookt? Voor diegene die niet weten hoe een e-sigaret werkt, even een korte uitleg. Het eigenlijke doel van een elektrische sigaret is de gebruiker te voorzien van een bepaalde hoeveelheid nicotine zonder eigenlijk de zogenaamde schadelijke teerproducten in te ademen. Wil je echt helemaal stoppen met roken maar wil je toch iets in je mond hebben? Dan is de Shisha pen voor jou misschien wel de beste oplossing, dit is een e sigaret zonder nicotine. 

Elektrische sigaretten heb je dus in alle vormen en kleuren. Nicotine concentraties reiken van 0 mg tot 18 mg (zware kettingroker). Het opbouwmechanisme is voor alle e-sigaretten hetzelfde: mondstuk, cartridge of tank, het verbrandingsmechanisme (coils, draad) en de batterij die voor de stroomtoevoer zorgt. In het onderstaand voorbeeldje geven weer hoe een elektrische sigaret er van binnen uit ziet (bron:www.ecigclick.co.uk).

Eigenlijk kunnen we 4 verschillende type e-sigaretten onderscheiden (bron: vaping360.com, www.ecigclick.co.uk).

1. Cartridge e sigaret: Dit apparaatje lijkt het meest op een gewone sigaret. Zoals de naam het zelf zegt, hebben deze apparaatjes een cartridge waarin zich de e-liquid bevindt. In deze reeks heb je wegwerpmodellen waarbij je de cartridge niet kunt vervangen of e-sigaretten zoals van het merk Green Smoke waarbij je de cig niet hoeft weg te smijten maar de cartridge gewoon kunt vervangen door een andere. 1 cartridge komt ongeveer overeen met 1 pakje sigaretten.

>> Beginnend e-roker of gelegenheids e roker, relatief duur bij veel gebruik.

2. eGO en 510 modellen: Zowel bovenstaande nummers 2 als 3 behoren tot de groep van de cartomizers. Ze hebben in plaats van een cartridge een tank die men kan vullen met e-liquid. De keuze (smaak) in e-liquids is veel groter dan bij de cartridge modellen. Het is zelfs mogelijk om zelf smaken te ontwikkelen en deze te gebruiken in je e-sigaret. De batterij gaat langer mee als bij het cartridge model. Er zijn ook meerdere functionaliteiten om the throat hit en damp te reguleren maar nog steeds beperkt.

>> Gemiddelde e-roker, men kan goedkoper roken door het hervullen van de tank, beperkte tankinhoud.

3. Mod modellen: Het is een cartomizer waarvan de tank voor de e-liquid een pak groter is (tot 5 ml). Het is vrij simpel om de throat hit en de dampproductie zonder problemen te regelen door de verscheidenheid aan functies dat deze apparaatjes bezitten. Dit geldt dan vooral voor de slimme mod waarvan het vermogen, de weerstand en de luchttoevoer reguleerbaar is via een digitale display.

Bij deze modellen kan je zelfs ook experimenteren met de coils of beter het mechanisme dat zorgt de dat e-vloeistof verdampt. Door het aantal coils te verminderen of te vermeerderen heb je meer of minder dampproductie.

>> Gevorderde e-roker, zeer goedkoop in gebruik, vereist wel de nodige onderhoud van tank en coils.

4. Sub Ohm Tanks: Deze modellen zijn afgeleide van de mods maar deze clearomizers hebben een zeer lage weerstand ->minder dan 1 Ohm (zelfs tot 0,2 Ohm). Dat kan je zomaar niet met elk apparaat. Je hebt hiervoor de juiste coils en het juiste vermogen nodig en dus ook de juiste batterij! Bij deze toestellen is het belangrijk dat je weet wat je doet of het kan wel eens mislopen. Dikwijls hebben deze toestellen ook een temperatuursregeling. Dat wil zeggen dat men perfect kan instellen op hoeveel graden jouw e-liquid verhit wordt, in tegenstelling tot de hierboven vernoemde waar de afstelling gebeurt door het regelbaar vermogen en wattage.

>> Gevorderde e-roker die weet wat hij doet, goedkoop in gebruik, het toestel is weliswaar iets duurder als de gewone mod toestellen maar geeft wel een bijzondere gebruikerservaring.

Dit zou je al een beetje een idee moeten geven wat een elektrische sigaret juist is en welke modellen dat er op de markt beschikbaar zijn.

Wat zit er zoals in een e-liquid?

De basisbestanddelen van een e-liquid zijn vrij eenvoudig: ongeveer 75 % propyleenglycol (PG) en/of vegetale glycol (VG), water, nicotine en eventueel een zeer kleine hoeveelheid alcohol. De verhoudingen tussen PG en VG kunnen verschillen. PG levert over het algemeen meer throat hit op en VG zorgt voor meer dampproductie. Ze worden verkocht in flesjes van 5 of 10 ml (bron:www.flickr.com/photos/87735223@N02)

Voor- en nadelen van zo een E-cig

Over de voor- en nadelen is al heel wat geschreven maar we sommen nog eens kort op wat het juist allemaal inhoud:

Voordelen

 • Minder of geen schadelelijke bijproducten worden geïnhaleerd.
 • Over het algemeen goedkoper dan sigaretten.
 • Je kan oneindig variëren met smaken (menthol, tabak, aardbeien, meloen, chocolade, kers, kruidenextracten) en zelf smaken ontwikkelen.
 • Geen vieze geurtjes maar wel propere waterdamp.
 • Mogelijk hulpmiddel om te stoppen met roken door het afbouwen van de nicotineconcentratie.
 • In Nederland mag je wel op openbare plaatsen een e-sigaret gebruiken.
 • Nog geen bewijzen gevonden dat een e-sigaret aanleiding kan geven tot kanker.

Nadelen

 • Ontbreken van dikwijls goede handleidingen.
 • Geen informatie omtrent afvalbeleid.
 • Veel merken in aanbod die minder betrouwbaar zijn. Wel goede merken zijn: Aspire, Eleaf, Kangertech, Joyetech, Justfog, Vamo, Pioneer4You, Green smoke, en vele andere.
 • Sommige cartridge sigaretten hebben de reputatie om te lekken wat kan zorgen voor nicotine intoxicatie bij de mens. Opgepast dus en laat je niet verleiden door een goedkoop merk.

Leuke elektrische sigaretten

Ben je een beetje geïnspireerd maar vind je de e-sgaret te saai? Helemaal niet. Er zijn echt wel heel leuke modellen op de markt zoals je kan zien op pinterest: Glamour, luxueus, kitscherig, kleurrijk etc. Daarnaast worden er wereldwijd verschillende Vapor-contest gehouden door jongelui die laten zien wat ze allemaal met hun e-sigaret kunnen kunnen.

 
 

Bron afbeeldingen:  www.ecigclick.co.uk, vaping360.com, DripClub, www.flickr.com/photos/87735223@N02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *