Health: Diepvriesgroenten of verse groenten? Voor- en nadelen op een rij

Groenten zijn op veel verschillende manieren te verkrijgen: uit pot, uit blik, vers of uit de vriezer. In dit artikel wil ik in gaan op de verschillen tussen groenten uit de vriezer en verse groenten, omdat daar vaak wat onduidelijkheid over bestaat. 

Allereerst: wat ik versta ik onder ‘verse groenten’? Dat zijn, in mijn ogen, de groenten die je vind als je binnenkomt in de supermarkt. In de grote bakken waar je precies de hoeveelheden kunt pakken die je wilt, en waar je de broccoli per stronk koopt. De groenten uit de vriezer koop je in vaste hoeveelheden (vaak 450 gram of 1 kg) en vind je in de vriezers van de supermarkt. Veel mensen denken dat groenten uit de vriezer minder gezond zijn dan verse groenten, omdat er door het invriezen veel vitaminen verloren gaan. Ik zocht het voor je uit, en vond de volgende informatie: 

“ De universiteit van Illinois deed een onderzoek naar de kwaliteit van ingevroren groenten. Uit hun resultaten blijkt dat in de meeste gevallen  ingeblikte en bevroren groenten even gezond zijn als hun verse tegenhangers. Sommige voedingsstoffen zoals caroteen (een stof die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A) blijven zelfs beter bewaard indien de groenten worden ingepakt. De verpakking zorgt er immers voor dat er geen licht meer bijkan, en licht breekt caroteen af.

Ingeblikte groenten bevatten meestal meer zout dan verse of ingevroren groenten. Veel fabrikanten bieden echter ook alternatieven aan met weinig of geen toegevoegd zout, zeker nu consumenten zich meer bewust worden van de gevaren van teveel zout in hun dieet.” (bron). 

Je leest het, voor de hoeveelheid vitaminen hoef je dus niet voor de verse groenten te gaan.Toch heeft het kopen van verse groenten wel andere voordelen, net zoals diepvriesgroenten voordelen hebben. Vandaag wil ik dan ook even ingaan op de voor- en nadelen van diepvriesgroenten en verse groenten. 

Verse groenten

We beginnen bij verse groenten, de persoonlijk voorkeur van velen. Verse groenten hebben als groot voordeel dat je precies dat stuk groente kunt uitkiezen dat er het lekkerst uitziet. Bovendien kun je bij stuntprijzen (waarbij je betaalt per stuk, en niet per gewicht) de grootste uitzoeken waardoor je in verhouding minder geld kwijt bent. Daarnaast heb je met verse groenten vaak resten over, die je eventueel zou kunnen hergebruiken voor bijvoorbeeld bouillon. Dus, in het kort:

 • je kunt de lekkerste uitkiezen
 • je kunt de grootste uitkiezen
 • resten zou je eventueel kunnen hergebruiken

Uiteraard zitten er ook een aantal nadelen aan verse groenten. Zo zijn ze maar een paar dagen houdbaar. Je zal ze dus snel moeten bereiden en je zult vaker naar de supermarkt moeten om groenten te halen. Daarnaast is het snijden van verse groenten soms veel werk, en als je de resten niet wilt gebruiken voor bouillon zul je veel weg moeten gooien. Daarnaast zijn verse groenten duurder dan groenten uit de vriezer. Dus, in het kort: 

 • verse groenten zijn beperkt houdbaar
 • Het snijden is soms veel werk
 • Je zult wellicht veel weg moeten gooien
 • Ze zijn duurder dan diepvriesgroenten

Diepvriesgroenten

Dan gaan we nu over op de diepvriesgroenten, want ook die hebben een aantal voor- en nadelen. We beginnen weer bij de voordelen: diepvriesgroenten zijn goedkoper dan verse groenten. Bovendien blijven ze veel langer houdbaar (een paar maanden, in plaats van een paar dagen) en hoef je de groenten niet meer te wassen en te snijden. Dit resulteert in het feit dat je ook geen afval hebt van de groenten die je koopt. Een ander voordeel van diepvriesgroenten is dat je makkelijker kunt doseren. Je koopt vaak grotere zakken groenten, maar je kunt heel makkelijk maar een klein beetje uit de vriezer halen. Bij verse groenten gaat dat lastiger, want dan zul je het andere deel weg moeten gooien. In het kort even alle voordelen:

 • Het is goedkoper dan diepvriesgroenten
 • ze zijn langer houdbaar
 • je hoeft niet meer te wassen en te snijden
 • je kunt makkelijker doseren

Nadelen van het kopen van diepvriesgroenten is dat je vaak meer koopt dan je nodig hebt. De zakken zijn soms best groot, en je wilt niet altijd verplicht zijn om diezelfde groenten nog een keer te eten, zeker als je het niet lekker vond. Weggooien is natuurlijk ook een optie, maar of je dan nog bespaart door het kopen van diepvriesgroenten is dan nog maar de vraag. Daarnaast moet je na het boodschappen doen redelijk snel naar huis, want een maal ontdooit kun je groenten vaak niet nog een keer invriezen. Als je toch vlees koopt zul je toch snel naar huis moeten, maar anders is het wel echt een beperking. Tot slotte misschien nog wel het vervelendste: als je voor een groot gezin voor een hele week groenten wilt halen heb je best veel ruimte in de vriezer nodig. Dat mot je maar net hebben. Dus, in het kort de nadelen: 

 • Je koopt vaak meer dan nodig
 • Je moet gelijk naar huis 
 • het kost veel ruimte in de vriezer

Persoonlijk koop ik veel liever diepvriesgroenten dan verse groenten. Zo hoef ik minder te plannen en kan ik het gewoon houden bij een keer per week boodschappen (echt, dat vind ik meer dan genoeg). En ja, al dat snijden en wassen.. dat sla ik ook liever over. Toch is niet iedereen het met mij eens, de cavia’s hebben natuurlijk veel liever dat ik verse groenten koop. En dan vooral veel restjes voor hen overhoudt. 

Koop jij liever diepvriesgroenten of verse groenten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *