16-04-2017

Health:

Amandelpasta of pindakaas: wat is gezonder?

Amandelpasta of pindakaas: wat is gezonder?

Amandelpasta en pindakaas lijken erg op elkaar. Toch betaal je voor amandelpasta ten minste twee keer zoveel als voor pindakaas. Bovendien heeft amandelpasta heeft een gezonder imago. Is dat prijskaartje het waard, of is pindakaas net zo gezond als amandelpasta?



Wat betreft voedingswaarde lijken pindakaas en amandelpasta erg op elkaar. Zowel pindakaas als amandelpasta staan bekend als goede bronnen van plantaardig vet en eiwit. Zowel amandelpasta als pindakaas lenen zich bovendien voor vele toepassingen. Beide pasta’s kun je gebruiken als broodbeleg, als spread op een toastje, als dip voor groenten of als toevoeging aan een smoothie voor extra vet en eiwit. Ze kunnen ook in hartige gerechten en geven stoofschotels of curries een nootachtige smaak en een romige textuur.



Wat is het verschil tussen pinda's en amandelen?



Amandelen zijn noten en pinda’s worden gezien als noten, maar zijn eigenlijk peulvruchten. De Engelse benaming peanuts maakt het ook wel wat verwarrend en ook de benaming aardnoten maakt dat veel mensen denken dat pinda’s noten zijn. Wat zijn nog meer verschillen?



Amandelen groeien aan een boom en pinda’s zijn de zaden van peulen die onder de grond groeien. Pinda’s komen oorspronkelijk uit Latijns-Amerika, maar worden tegenwoordig geteeld in tropische en subtropische gebieden over de hele wereld. Je vindt pindaplantags in Azië, delen van Afrika, Spanje en de zuidelijke Verenigde Staten. Amandelen komen vooral uit Californië, maar groeien ook in het Midden-Oosten en in mediterrane landen, zoals Spanje.



Amandelbomen vragen veel water om te groeien en moeten ook worden bestoven door honingbijen. Pindaplanten vereisen veel minder water en zijn zelfbestuivend. Dat betekent dat de bloemen van de planten zichzelf bestuiven. Dit verschil in benodigde grondstoffen verklaart voor een deel het verschil in prijs tussen amandelpasta en pindakaas. De prijs van amandelpasta is ook hoger doordat er veel vraag is naar amandelen. Amandelen zitten in veel voedingsmiddelen, zoals marsepein, spijs en amandelmelk.



Verschillen in smaak en toepassing



Zowel amandelpasta als pindakaas kunnen met slechts één ingrediënt worden gemaakt: amandelen of pinda’s. Vaak voegen fabrikanten nog extra ingrediënten toe voor de smaak, zoals zout, zoetstoffen, andere smaken en oliën.



Amandelpasta en pindakaas hebben een heel eigen smaak en textuur. Pindakaas heeft die typische pindasmaak en is dik en kleverig. Amandelpasta smaakt zacht nootachtig en is gladder en smeuïger dan pindakaas. Amandelpasta kan worden gemaakt van gebrande amandelen, terwijl pinda’s altijd worden geroosterd voordat ze worden vermalen tot pindakaas.



De mildere smaak amandelpasta maakt dat je het aan veel gerechten kunt toevoegen, zonder dat de smaak gaat overheersen. Denk bijvoorbeeld aan pesto of humus. Als je echter op zoek bent naar de typische smaak van pindakaas, is amandelpasta geen directe vervanger.



Vergelijking in voedingswaarde



Pindakaas bevat iets minder calorieën en meer eiwit. Amandelpasta bevat grotere hoeveelheden van belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitamine E, magnesium, mangaan en calcium. Hier zie je hoe 2 eetlepels pindakaas het doen in vergelijking evenveel amandelpasta:






































































































 



Pindakaas



Amandelpasta



Calorieën



 



188



202



Eiwit



8 gram



5 gram



 



Totaal vet



16 gram



19 gram



 



Enkelvoudig onverzadigd vet



8 gram



12 gram



 



Verzadigd vet



3 gram



2 gram



 



Koolhydraten



6 gram



7 gram



 



Vezels



2 gram



1 gram



 



Mangaan



0,46 mg



0,76 mg



 



Niacine (vitamine B3)



4,2 mg



0,8 mg



 



Vitamine E



2,81 mg



8,4 mg



Magnesium



48 mg



96 mg



 



Fosfor



 



110 mg



160 mg



Koper



0,16 mg



0,28 mg



 



Calcium



10 mg



90 mg



 



Vitamine B6



0,18 mg



0,12 mg



 



IJzer



0,54 mg



1,08 mg



 



Riboflavine (vitamine B2)



0,034 mg



0,204 mg



 



Foliumzuur



0,024 mg



0,024 mg




 



Gezondheidsvoordelen



Volgens onderzoek heb je zowel gezondheidsvoordeel van het eten van pinda’s, amandelen of hun pasta’s:




  • Lager risico op hart- en vaatziekten: Noten geven een lager risico op hart- en vaatziekten. Slechts één portie noten per dag kan het risico op hartziekten met maar liefst 19 procent verminderen.

  • Lagere bloeddruk: Noten bevatten een aantal stoffen, zoals magnesium en koper, die je lichaam helpen met het regelen van de bloeddruk. Slechts één portie per dag kan je bloeddruk helpen verlagen.

  • Gezond cholesterolgehalte: Heb je een normaal of iets verhoogd cholesterol, dan helpt het eten van verschillende soorten noten je cholesterol te verlagen.

  • Gezond gewicht: Hoewel noten veel calorieën bevatten, blijkt uit onderzoek dat je er niet dik van wordt en je zelfs minder kans hebt op obesitas.

  • Stabiele bloedsuikerspiegel: Regelmatig noten eten verbetert je bloedsuiker, ook als je diabetes hebt. Dit komt waarschijnlijk omdat noten weinig koolhydraten bevatten en rijk zijn aan gezonde vetten en eiwitten.

  • Gezonde cellen: Noten zijn rijk aan vitamine E, een antioxidant die je lichaamscellen beschermt tegen schadelijke vrije radicalen. Amandelpasta bevat meer vitamine E dan pindakaas, maar beide zijn een goede bron van deze belangrijke vitamine.



Hoe zit het dan met allergie?



Zowel amandelpasta als pindakaas zijn gezond en hebben weinig nadelen. Toch zijn er een paar dingen waar je op moet letten:




  • Allergieën: ongeveer 1 tot 2 procent van de mensen hebben een noten- of pinda-allergie of allebei. Beide allergieën kunnen ernstige en potentieel levensbedreigende zijn.

  • Risico op voedselvergiftiging: Zo nu en dan worden notenpasta’s teruggeroepen, want zowel amandelpasta als pindakaas kan aflatoxine en Salmonella bevatten.

  • Hoog gehalte oxalaten: Zowel amandelen als pinda’s bevatten veel oxalaten. Dit zijn natuurlijke stoffen die nierstenen kunnen veroorzaken. Dit kan een bron van zorg zijn als je gevoelig bent voor nierstenen.

  • Toevoegingen: Veel producenten van pindakaas en notenpasta voegen suiker, olie en andere vulstoffen toe om de smaak te verbeteren, de houdbaarheid te verlengen en scheiding van de oliën te voorkomen. Kijk dus goed op de ingrediëntenlijst of deze slechts één ingrediënt bevat, of hooguit zout als toevoeging.

  • Bederf: Natuurlijke notenpasta blijft vijf tot zes maanden goed als je deze bewaard in de koelkast. Als de pasta ranzig begint te ruiken, gooi deze dan weg.



Pindakaas en amandelpasta zijn beide gezonde keuzes. Amandelpasta bevat iets meer vitamines en mineralen, waardoor het een iets gezondere keuze is. Beide leveren echter dezelfde voordelen op voor je gezondheid. Of je dus voor amandelpasta of pindakaas kiest, hangt dus vooral af van je portemonnee.



Ik hoop dat dit artikel je helderheid heeft gegeven over de gezondheidsvoordelen van pindakaas en amandelpasta. Wat zijn jouw ervaringen met beide notenpasta’s? Of heb je lekkere recepten met pindakaas en amandelpasta? Deel ze hieronder bij de reacties.



Reacties

Er zijn momenteel geen berichten, grijp je kans om de eerste te worden die een reactie heeft geplaatst!

Plaats zelf een reactie