Health: 7 Keer gezonde soep

Ik vind soep echt een van de fijnste gerechten om te maken. Ik maak het dan ook best regelmatig, en daarbij probeer ik zoveel mogelijk af te wisselen. Zo vind ik erwtensoep tijdens warme dagen (of de eerste dagen van de lente, wanneer ik zo’n zomers gevoel heb) niet zo heel lekker, maar een tomatensoepje gaat er dan wel weer in! Om niet te vaak soep te eten, en te voorkomen dan vriendlief het zat begint te worden heb ik een grens voor mezelf: maximaal 1 keer per week soep. Heel soms komt het maar voor dat we een week geen soep eten! Waarom ik fan ben van soep?

  • Ik vind het oprecht het leukste om te koken, ik maak niets met meer plezier dan soep

  • Het is goedkoop, zo gierig als ik ben speelt dat echt een rol in mijn liefde voor soep

  • Je kunt het heel goed gezond maken, zonder dat je inlevert op smaak

  • Je kunt ongelooflijk veel resten kwijt in soep, waardoor je echt niets hoeft te verspillen.

  • De kick die het geeft als je een groot bord eten voor je neus hebt, en je je realiseert dat het eigenlijk alleen maar groenten zijn. Dan voel ik me zo goed bezig!

Tomatensoep

Deze tomatensoep bestaat grotendeels uit groente, de enige uitzonderingen zijn het water, de bouillonblokjes en een beetje boter. Dat valt dus best wel mee! Ik maakte hem vanuit het verspakket van de Albert Heijn, maar de ingrediënten staan bij het recept, dus je kunt het pakket ook makkelijk zelf samenstellen als je dat liever doet. De soep is een beetje romig, maar niet teveel. Het is een lekkere stevige soep, waarbij alle groenten vakkundig weggewerkt zijn door de staafmixer. Zoals de soep “officieel” hoort is het al heel erg lekker, wij deden er voor de smaak en de vulling nog een bord vol gehaktballetjes doorheen.

Wortelsoep

Ook dit is weer zo’n groenten bom, er zit maar liefst 1250 gram groente in de pan! Dat bedoelde ik dus, toen ik zei dat je alleen maar groenten zit te eten. Wortelsoep ziet er niet alleen lekker uit (de oranje kleur maakt mij oprecht heel vrolijk), het is ook nog eens super gezond. Het is een zoete soep, dus wellicht ook heel geschikt voor kinderen. Daarnaast zijn winterwortelen heel goedkoop (op het moment van schrijven nog geen 80 cent per kilo). Ook als je geen wortels lust, is deze soep een aanrader, ik spreek uit ervaring.

Mosterdsoep

Een soep met een minder hoog groente-gehalte, maar nog steeds gezond en lekker. Er zit best veel, je raadt het al, mosterd in. Daarnaast bevat de soep ook veel prei en champignons en hoef je je daarom niet druk te maken om het groente gehalte. Ik realiseer mij net dat ik het recept voor deze soep nog nooit op de blog heb gedeeld, maar je kunt hier klikken om naar het recept te gaan.

Erwtensoep

Snert á la papa, je hebt hem laatst nog op de blog voorbij zien komen. Hoewel het seizoen en het weer niet helemaal passen bij snert, is dit niet per se een zomerblog en wil ik het toch nog een keer met jullie delen. Sla deze blog anders gewoon op, dan kun je van de winter nog een keertje terugkomen als je wilt. Maargoed, weer even naar de soep: die is dus heel lekker en bevat een hoop groente en vlees. Het is een stevige, goedgevulde soep, die goed als maaltijd voor de grote eter kan dienen. Ik maak snert nooit zelf, maar dit recept heb ik even van mijn vader “geleend”. Hij kan dit namelijk fantastisch en perfectie moet je gewoon niet willen overtreffen. Het recept voor papa’s snert vind je hier.

Linzensoep

Het derde lekkere wintersoepje van vandaag: linzensoep. Linzen zijn heel goed voor je, en maken dat de soep heel vullend is. Dat is bij deze soep zeker het geval, want na een kop zit je ook zeker wel vol. Wij aten er afbakbroodjes bij, maar als je niet zo’n grote eter bent is dat helemaal niet nodig. Hij is machtig genoeg šŸ˜‰ Hij is trouwens vegetarisch (als je bouillonblokjes even vervangt voor groente-bouillonblokjes), net als de tomatensoep, pompoensoep en wortelsoep.

Pompoensoep

Pompoensoep bestaat ook weer voornamelijk uit een heleboel groente: alleen het water en de bouillonblokjes vormen de uitzonderingen. Hoewel deze soep voor wat verwondingen (lees: een afgesneden vingertop, mijn eerste ervaringen als huisvrouw) heeft gezorgd, was het resultaat erg lekker. Bovendien is ook dit weer ongelooflijk gezond en kun je hier zonder schuldgevoel een tweede (of derde) bord van opscheppen. Per portie bevat deze soep 80 kcal, dat is vergelijkbaar met 2,5 rijstwafel (zonder beleg). Eet smakelijk, zou ik zeggen! En neem vooral een ijsje toe ;). 

Boerenkoolsoep

Last but nog least, boerenkoolsoep. Boerenkool wordt gezien als superfood (is dat nog in? Nou ja, het blijft gezond), en is daarnaast ook nog eens heel gezond. Uit de vriezer betaal je ongeveer een euro per kilo, goed te doen dus. Het recept is ongelooflijk lekker, en dus ook nog eens heel erg gezond. Ook dit is meer een wintersoep, want er zit niet alleen boerenkool, maar ook rookworst in. Weer een reden om de blog even op te slaan ;).

Hopelijk snap je na het lezen van dit artikel waarom ik zo gek ben op soep, en dat er genoeg te variëren valt met alle middelen die we vandaag de dag kunnen kopen in de supermarkt. Het is ongelooflijk gezond, zonder dat je gelijk aan een bord salade zit en je eten hoeft te wegen. Je kunt gewoon makkelijk veel opscheppen, zonder boven je calorieën budget uit te komen en het is ook nog eens heel erg lekker. Soep maken is niet moeilijk, je kunt het bijna niet verpesten (zelfs ik niet, kun je nagaan) en in grote porties te maken. Oh, en soep kan ook heel goedkoop gemaakt worden, veel van bovenstaande recepten kosten echt geen drol. Er zitten dus heel wat voordelen aan deze maaltijd, niet voor niets dat ik er gek op ben.

4 thoughts on “Health: 7 Keer gezonde soep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *