Personal: Zo behaal je je goede voornemens echt

Wat zijn jouw goede voornemens? Elk jaar worden er enorme lijsten met goede voornemens opgesteld. De meeste mensen zijn deze lijst in maart alweer vergeten. Dat is toch zonde!

Herken jij dit patroon? En wil jij je goede voornemens dit jaar echt behalen? Lees dan verder.

#1 Stel doelen op

Mogelijk heb je je voorgenomen om vroeger naar bed te gaan, nu echt eens naar de sportschool te gaan of bezig te gaan met koolhydraatarm eten. Hele goede voornemens, maar lastig te bereiken. Ze blijven namelijk steeds hetzelfde. Doelen daarentegen geven je iets om naar toe te streven. Je maakt hiermee kleine stappen, waardoor je elke keer een gevoel van succes ervaart als je weer een stapje vooruit bent gekomen. Hierdoor doorbreek je in een geleidelijk proces vaste patronen en werk je langzaam naar je goede voornemens toe.

#2 Wat is jouw strategie?

Doelen geven ruimte om verschillende strategieën uit te proberen. Een doel kan bijvoorbeeld zijn om gezonder te eten, meer te bewegen, 4 kilo af te vallen in een maand of een manier te vinden waarop je beter kunt ontspannen.

Om meer te bewegen kun je naar de sportschool gaan. Merk je echter dat je dit niet kunt opbrengen, dan kun je een andere strategie proberen om meer te bewegen. Denk aan zwemmen, fietsen of wandelen.

Met andere woorden: faal je in het bereiken van je doel, dan kun je een andere strategie bedenken om je doel te bereiken. Goede voornemens zijn al zo concreet dat er geen ruimte is voor proberen. Als je in je goede voornemens faalt, ben je bovendien eerder geneigd ze op te geven.

#3 Creëer gewoontes

Doelen deel je gewoonlijk op in kleine stapjes ofwel doelstellingen. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om ze te bereiken. Wat hierbij nog helpt, is om gewoontes te creëren die naar je doelen leiden en deze nieuwe gewoontes te koppelen aan een bestaande. Om meer te bewegen kun je bijvoorbeeld gaan wandelen tijdens je dagelijkse lunch of na je avondmaaltijd.

#4 Belonen is motiveren!

Bereik je één van je doelstellingen, dan motiveert dat om door te gaan. Helemaal motiverend is het als je jezelf in het begin een kleine beloning geeft voor het behalen van je doel. Als je doelstelling een gewoonte wordt, werkt dat op zich al als een beloning.

Neem de tijd om aan jezelf te werken. Als je iets echt wilt dan zal je het uiteindelijk ook zeker bereiken! Happy new year

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *