Personal: Wat je moet weten als je naar Marokko op vakantie gaat

Iedereen weet dat water het allerbelangrijkste is dat wij levende wezens nodig hebben. In mijn stad Amsterdam komt het schoonste water gewoon uit de kraan. In veel landen, zelfs in Frankrijk, is dit wel anders. Om nog maar niet te spreken van het Marokkaanse kraanwater. Je moet altijd een flesje mineraalwater in de buurt hebben want uit de kraan mag je niet drinken. Tanden poetsen? Spoelen kan geen kwaad, ook is het heus niet erg als je een keertje per ongeluk een slokje naar binnen krijgt. Als je het maar niet met sloten tegelijk tot je neemt.
Iedere keer als ik in Marokko kom is het wennen. Je proeft en ruikt het chloor meteen in het kraanwater als je gaat douchen of je tanden wilt poetsen. ‘Er zit een medicijn in’ zei een schoonzus eens tegen me. ‘Medicijn, ben je gek of zo?’ wilde ik zeggen. De geur bewijst mij alleen maar hoe slecht het water zou zijn als er geen chloor in zat. Alsof dát nog niet slecht genoeg is.
Behalve de kennis over het water is er natuurlijk nog meer wat je moet weten als je naar Marokko gaat. Als je zoals ik al jaren in Marokko komt vraag dit best om nadenken. De meeste gewoontes en weetjes die ik in Marokko heb geleerd zijn er met de tijd ingesleten. Ook ben ik geen ster in lijstjes. Toch maar eens wat tevoorschijn halen…
…vluchten naar Marokko zijn duur en worden steeds duurder al naar gelang de vertrektijd dichterbij komt. Ga je in de zomer tijdens de schoolvakantie dan geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper. Vorig jaar november boekte ik de vlucht al voor mijn gezin voor komende zomer. Helaas heb ik geen ervaring met reizen waarbij ook hotel is inbegrepen. Ik kan me voorstellen dat vroeg boeken ook daarbij het beste is; je wilt toch niet achter het net vissen?
…Frans is de tweede taal in Marokko. Zorg er dus voor dat je een taalgidsje bij je hebt als je die taal niet machtig bent of reis met iemand die een aardig mondje Frans spreekt. In grote hotels zijn meestal wel medewerkers die Engels spreken.
…iedere toerist zal te veel betalen in Marokko als hij boodschappen doet in lokale winkeltjes of souvenirs koopt in de vele bazaars. Houd er rekening mee dat wanneer je afdingt, je begint met de helft van de vraagprijs te bieden. Brood en meel zijn gesubsidieerd; een klein stokbrood zoals je in veel winkels kunt kopen kost al jaren 1 dirham (ca. € 0,10).
…eten op de Marokkaanse manier doe je met je handen. Je eet samen uit één schaal en pakt het met een stukje brood. Zorg ervoor dat je je handen wast en met je rechterhand eet. Dat is een islamitisch gebruik waar erg veel waarde aan wordt gehecht. Natuurlijk zijn de toeristische gelegenheden meer afgestemd op eetgewoontes die ons bekend zijn. Daar zul je niet snel worden aangekeken op gebruiken die afwijken van de Marokkaanse norm.
…wellicht ten overvloede: hier in Nederland zijn we altijd zo stipt als het gaat om afspraken maken. In Marokko geldt wat in zoveel zuidelijke landen gewoonte is. Hang niet te erg aan de tijd als je op een bepaald moment met iemand hebt afgesproken. De ochtend duurt de hele dag, bij wijze van spreken.
…ook al is Marokko een derde wereldland, het leven is daar best duur als je op dezelfde manier wilt consumeren als in Nederland. Er zijn geen discountsupermarkten, veel kleding wordt geïmporteerd en vlees is vaak nog duurder dan in Nederland. Voor een tas met boodschappen uit de supermarkt betaal je rond de € 70 terwijl je voor dezelfde hoeveelheid in Nederland een paar tientjes goedkoper uit kunt zijn als je goed oplet. Al moet je opletten, groenten en fruit zijn vaak wel erg goedkoop. Ik vraag me regelmatig af hoe mensen het daar redden. Het antwoord is simpel: mondjesmaat inkopen bij lokale winkeltjes: één sigaret, een zakje shampoo, een paar gram zout of zeep, een paar klonten suiker. Alles alleen kopen op het moment dat je het nodig hebt. Het vraagt tijd, maar dat is iets wat mensen daar nèt iets meer lijken te hebben dan wij hier…
Natuurlijk is er nog meer wat je moet weten als je naar Marokko op vakantie gaat. Schiet mij nog het één en ander te binnen, dan schrijf ik daar vast nog eens over. Wil je andere blogs van mij lezen? Breng dan een bezoekje aan www.japkebeleeft.amsterdam  Tot gauw!

 

 

One thought on “Personal: Wat je moet weten als je naar Marokko op vakantie gaat

  1. Leuk dat hij hier is geplaatst! Waar zijn de regeleinden gebleven? Op deze manier leest het niet heel fijn denk ik…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *