Health: Sporten in winter wonderland.. doen!

Het is (bijna) winter. Je staat voor het raam, je kijkt naar buiten en dan denk je: “Er is echt een hele kleine kans dat ik vandaag naar buiten ga om te sporten.” Het ziet er koud en guur uit en de boomtoppen dansen onrustig van links naar rechts. Het zijn voor veel mensen ingrediënten om de sportkleding ongebruikt in de kast te laten hangen. Doe dit niet! Sporten in de winter is heerlijk en biedt vele voordelen.

Maak kennis met de voordelen van sporten in de winter:

Jouw zomer begint in de winter

Dat klinkt misschien een beetje merkwaardig, maar het is toch wel degelijk zo. Sporten in de winter zorgt ervoor dat jij het fundament hebt gelegd voor een prachtig zomerlijf. Geen stress in de lente en geen slappe vetrandjes in de winter, omdat jij in de winter lekker fanatiek bezig bent. Ook is het zo dat je stress voorkomt in de lente. Het is niet zo dat jij ineens aan de bak moet.

Can you feel the heat?

Op het moment dat de deur openslaat en je maakt voor het eerst kennis met de winterse kou, dan denk je misschien eventjes: “Holy shit, dit houd ik nog geen minuut vol.” Natuurlijk kan de kou je verrassen en je wellicht laten denken dat je niet kan volhouden, maar niets is minder waar. Met de koud moet je juist gaan sporten. Het zorgt er namelijk voor dat je lekker warm wordt. Je doorbloeding komt lekker op gang en je zal merken dat je langzamerhand een steeds warmer gevoel krijgt.

Weg met die calorieën

Wie wil dat nou niet? De winter is een zegen voor alle mensen die wat extra calorieën willen verbranden. Dit heeft te maken met het feit dat jouw lichaam een stuk harder moet werken om warm te blijven dan is de zomer. Jouw lichaam werkt harder in de winterse kou en dit heeft gevolgen voor de huishouding van de calorieën. Je zal simpelweg meer calorieën verbranden en dat is een heerlijk gevoel.

Ik zie, ik zie… extra energie!

En daar heb je geen Red Bull voor nodig. Het gekke is dat energie in de lucht hangt. De koude, frisse winterlucht is heerlijk om in te ademen. Probeer dit zoveel mogelijk via je neus in te ademen. Je neushaartjes filteren eventuele vuiltjes en je krijg schonere lucht binnen. Frisse lucht zorgt voor een verhoogd energielevel.

Jouw humeur hartje buiten sporten

Oke, misschien denk je: “Waar gaat dit over?”, maar het is wel degelijk zo. In de winter buiten sporten, zorgt voor een verbetering in je humeur. Misschien ben je wel al goedgemutst, dat is natuurlijk mooi, maar ben je wat chagrijnig ga dan lekker buiten rennen. De donkere dagen komen vaak wat deprimerend over en zorgen ervoor dat er heel wat sombere mensen rondlopen. Jij niet! Je gaat sporten, er komen endorfines vrij en je zal je vrolijker voelen!

De beloning is lekker

Het is namelijk zo dat als je lekker gesport hebt en je komt binnen… spring dan onder de douche en geniet daarna van een lekker maaltijdsalade, een pasta of een lekker stukje kip. Plof op de bank en geef je spieren je voldoende rust! Heerlijk ontspannen.

Een krachtig hart

Jouw hart is een spier, net zoals dat van iedereen, en ook deze spier is goed te trainen. Buiten sporten versterkt jouw hart. Het is namelijk zo dat het hart harder moet werken om al het bloed door jouw lichaam te pompen. Klinkt misschien klinisch, maar het is wel een degelijk een ontzettend groot voordeel van buiten sporten in de winter. In de winter is het hart werken, maar het loont.

Dit is geschreven door Nick Keijzer van Ucare Outplacement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *