Fitspiration: 30 dagen planken challenge

De plankoefening (oftewel: planking) is een goede oefening die door veel mensen vervloekt wordt omdat hij zo zwaar is. Het grote voordeel daarvan is wel dat je ook maar weinig tijd nodig hebt om resultaat te boeken.

Met de plankoefening train je in feit je hele lichaam, maar voornamelijk je bovenlichaam. Gelukkig maar, want ons onderlichaam krijgt al genoeg te verduren met het hardlopen. Niet alleen creëer je met deze oefening een mooier bovenlijf, het helpt ook nog eens heel erg om je prestaties tijdens het hardlopen te verbeteren. Een sterke core zorgt voor een betere houding waardoor je efficiënter (en met minder kans op blessures) kunt hardlopen. Weet je niet wat de plankoefening is? 

Omdat ik graag aan mijn bovenlijf wil werken, en ik daar echt een stok achter de deur voor nodig het, besloot ik dat ga beginnen met mijn eigen plank-challenge. Maar, standaard beginnen die challanges echter aan het begin van de maart. Ik zie echter een goede reden om het beginnen met een goede gewoonte uit te stellen tot aan het begin van een maand, bovendien ben ik dan al lang alweer vergeten. Daarom doe ik het volgende: ik maak een eigen plankschema. Wel een pittige, dat moet ik alvast even toegeven. Wie resultaten wil boeken moet hard werken namelijk, en bij planken gaat het toch al snel. Een minuut extra planken is voor je lichaam heel erg veel, maar qua tijd is het natuurlijk niks. Hoeveel besteed ik al wel niet met vlogs of televisie kijken? Dan kan ik natuurlijk ook gewoon gaan planken. Oke, dan. Tijd om aan het werk te gaan. Dit is het schema

    Tessa's Plankchallange    

Dag 1: 

30 seconden

Dag 2:

40 seconden

Dag 3: 

50 seconden

Dag 4:

60 seconden

Dag 5:

rust!

Dag 6:

60 seconden

Dag 7:

70 seconden

Dag 8:

80 seconden

Dag 9: 

90 seconden

Dag 10: 

Rust!

Dag 11:

90 seconden

Dag 12:

100 seconden

Dag 13:

110 seconden

Dag 14:

120 seconden

Dag 15: 

Rust!

Dag 16:

120 seconden

Dag 17:

130 seconden

Dag 18: 

140 seconden

Dag 19:

150 seconden

Dag 20:

Rust!

Dag 21:

150 seconden

Dag 22: 

160 seconden

Dag 23:

170 seconden

Dag 24: 

180 seconden

Dag 25:

Rust!

Dag 26:

180 seconden

Dag 27: 

190 seconden

Dag 28:

200 seconden

Dag 29:

210 seconden

Dag 30: 

240 seconden!

Het schema lijkt misschien niet pittig, vanwege de korte duren van de trainingen, maar vergis je niet! Het is echt zwaarder dan het lijkt. De eerste 5 dagen kom je misschien heel goed door, daarna ga je het echt zwaar krijgen. De trainingen bouw je steeds een beetje op, met elke 5e dag een keertje rust. De training erna doe je hetzelfde als de training voor de rust, daarna ga je steeds 10 seconden langer in de plankpositie staan. 

Dag 30 is het zwaarst van allemaal. Normaal zou je dan een dag rust krijgen, maar omdat het de laatste dag van de challenge is eindigen we met een knaller. Die 240 ga je misschien niet eens volhouden, maar het is zeker de moeite waard om het wel te proberen. 

En? Doe je met mee? Ga jij de uitdaging aan en wil je werken aan een mooie en sterke core. Met een mooie buik rondlopen in bikini en ondertussen dus ook nog eens beter kunnen hardlopen? Laat het me weten en houd me op de hoogte. Dat geldt ook met social media, tag me en vind je bericht wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *