Blog: Hoeveel kost een blog?Â

Hoewel je veel mooie verhalen kan lezen op internet van bloggers die met hun blog genoeg geld verdienen om van te leven, zijn er veel meer bloggen die gewoon moeten betalen voor het onderhoud. Ik zweef daar een beetje tussenin: ik verdien meer dan de blog mij kost, maar ervan leven? Dat gaat nog lang niet!

Omdat veel mensen die niet bloggen geen idee hebben hoeveel het onderhouden van een blog kost, ga ik daar in dit artikel even aandacht aan besteden. Ik ben dan ook wel nieuwsgierig naar bloggende lezers: zijn jullie uitgaven vergelijkbaar? 

Domeinnaam

Een van eerste kosten die je gaat krijgen zodra je een .nl website wilt, is die van een domeinnaam. Gelukkig liggen de kosten hiervoor laag, ik betaal 4,31 (exclusief btw) per jaar voor het feit dat ik tessaijmker.nl kan gebruiken. Volgens mij ligt deze prijs onder het gemiddelde, maar ik vind het in ieder geval een heel redelijke prijs. 

Hosting

De tweede kostenpost die je gaat krijgen is die van de hosting. Een klein pakket kost al snel een paar euro per maand, en hoe groter de blog wordt, des te meer dat gaat kosten. Groot in de zin van veel artikelen met afbeeldingen, niet qua bezoekers. Voor mij kost de hosting helemaal niets, dus dat is al helemaal voordelig! Voordelen van een technische broer (vraag me vooral niet hoe het is geregeld, dat het allemaal in orde is voor mij het belangrijkst). 

Internet

Bloggen is, natuurlijk, online. Dat betekent dat je als fanatiek blogger veel tijd op het internet zal doorbrengen. Snel internet is dan ook wel zo prettig, dat scheelt een hoop frustraties. Het hoeft alleen niet, je kunt ook prima bloggen met het internet dat je al hebt (als ik er even vanuit ga dat je nu gewoon, gemiddeld internet hebt). 

Apparatuur

In principe hoef je voor het bloggen niet meer te hebben dan een computer en een telefoon. Als je professioneler aan de slag wilt is het soms wel handig om te investeren in apparatuur, bijvoorbeeld een camera of een externe harde schijf.

Promotie

Als je wil zou je je blog ook via betaalde services kunnen promoten, bijvoorbeeld door de gesponsorde posts via Facebook. Dit hoeft natuurlijk niet, veel blogger krijgen hun bezoekers zonder daarvoor te betalen. 

Conclusie

De basiskosten voor een blog, met eigen domeinnaam is een paar euro per maand. Mocht je meer willen, dan kun je het allemaal zo duur maken als je zelf wil. Persoonlijk doe ik dat niet, ik werk met het internet dat hier al was, ik heb verder geen dure apparatuur (al kocht ik wel een Macbook) en de hosting kost mij niets. Wel doe ik af en toe een promotie via Facebook, hier besteed ik ongeveer een tientje per maand aan. 

Hoe verdien ik dit terug? 

Deze kosten kan ik dekken door reclame te maken op de blog. Dit heb je als bezoeker niet altijd door, maar voor sommige blogs krijg ik betaald (zoals deze blog). Bedrijven willen mij dan betalen om mijn mening te geven. Hierin ben ik wel altijd eerlijk, ik zal nooit dingen zeggen die ik niet meen, ongeacht of ik betaald krijg of niet. Dat weten bedrijven ook, dat is hun risico. Soms regel ik die artikelen (of: advertorials) zelf, soms krijg ik ze via Linkpizza. Die hebben een marktplaats waar ik ook op sta. Zo kunnen bedrijven heel makkelijk een advertorial kopen, en regelt Linkpizza alles voor mij. 

Daarnaast maak ik gebruik via affiliatelinks, ook via Linkpizza trouwens. Dat zijn links naar webshops, als mensen iets via die link kopen, krijg ik een bepaald percentage van het aankoopbedrag. 

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Linkpizza.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *